Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alliance Bernstein: Powell vs. Greenspan - Ποιος έχει δίκιο και που θα καταλήξει η χαλαρή πολιτική της Fed;

Alliance Bernstein: Powell vs. Greenspan - Ποιος έχει δίκιο και που θα καταλήξει η χαλαρή πολιτική της Fed;
Η πολιτική απάντηση του Powell στις προκλήσεις για τον πληθωρισμό ήταν σαφώς διαφορετική από εκείνη του Greenspan
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, το 2021 αντιμετωπίζει μια παρόμοια πρόκληση την οποία αντιμετώπισε και ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, το 1994.
Η ταχεία ανάπτυξη, καθώς άνοιξε ξανά η οικονομία, προκάλεσε σημαντικές κυκλικές πληθωριστικές πιέσεις, κάπως παρόμοιες με εκείνες το 1994, όταν οι αντισταθμιστικοί "άνεμοι" από τα περιορισμένα πιστωτικά και ισολογιστικά κανάλια υποχώρησαν.
Ωστόσο, η πολιτική απάντηση του Powell στις προκλήσεις για τον πληθωρισμό ήταν σαφώς διαφορετική από εκείνη του Greenspan, αναφέρει νέα ανάλυση της Alliance Bernstein.

Η προσέγγιση «hands-off»

Ο Powell έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση «hands-off», διατηρώντας την υπερβολικά χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής, πιστεύοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή.
Αλλά τα αποτελέσματα του πληθωρισμού για το 2021 δεν είναι και τόσο καλά, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή τους πρώτους έξι μήνες (3,6%) υπερέβη αυτό που συνέβη τους δώδεκα μήνες του 1994 (2,6%).
Το 1994, ο Greenspan χρησιμοποίησε μια "πρακτική" προσέγγιση, σφίγγοντας γρήγορα τη νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι το να αφήσουμε ανεξέλεγκτες τις πληθωριστικές πιέσεις ήταν πολύ επικίνδυνο.
Το 1994, οι πληθωριστικές πιέσεις που υπολογίστηκαν με βάση τον δείκτη τιμών παραγωγού των βασικών ενδιάμεσων υλικών αυξήθηκαν κατά 5,2%.
Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, οι τιμές αυτές αυξήθηκαν κατά 14,7%, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα.
Η προληπτική πολιτική του Greenspan ήταν επιτυχής καθώς οι πιέσεις των δεικτών δεν είχαν διεισδύσει ποτέ στο επίπεδο των καταναλωτών.
Ο βασικός ΔΤΚ το 1994 σημείωσε άνοδο 2,6%, περίπου 20 έως 50 μονάδες βάσης κάτω από τα ποσοστά πληθωρισμού του 1993.

Προσωρινός ο πληθωρισμός;

Ο Powell αναγνωρίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού το 2021 ήταν πολύ πιο σημαντική από ότι αναμενόταν από την Fed.
Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό της αγοράς παραμένουν σταθερές και η πτώση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων δείχνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην αγορά για τον πληθωρισμό.
Αλλά η πορεία των δαπανών δείχνει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται.
Η αύξηση 10% των τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών στις αρχές του 2021 δεν πτόησε τους αγοραστές καθώς οι τιμές αυξήθηκαν επιπλέον 20% το δεύτερο τρίμηνο.
Ούτε μια αύξηση ρεκόρ στις τιμές των σπιτιών εμπόδισε τους ανθρώπους να αγοράσουν.
Δεν είναι αυτά τα παραδείγματα αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό;, αναφέρει η Alliance Bernstein.

Η στρέβλωση στην αγορά ομολόγων

Το πρόσφατο ράλι στην αγορά ομολόγων είναι προβληματικό, επισημαίνει επίσης η Alliance Bernstein.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το 1994 σημειώθηκε μια εκπληκτική πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων (πάνω από 50 μονάδες βάσης) στη μέση του κύκλου σύσφιξης της Fed.
Τότε, οι αναλυτές και οι επενδυτές είδαν μια σημαντική αύξηση στα αποθέματα των επιχειρήσεων ως ένδειξη ότι η ζήτηση κορυφώθηκε και ο κύκλος σύσφιξης της Fed σύντομα θα τελείωνε.
Αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος.
Ο Greenspan είπε ότι η δημιουργία αποθεμάτων είναι σκόπιμη καθώς οι απότομες αυξήσεις ανάγκασαν τις εταιρείες να δημιουργήσουν επίπεδα αποθεμάτων για να προστατεύσουν τα μελλοντικά προγράμματα παραγωγής.
Μετά από αυτήν την εκτίμηση της κατάστασης και των προοπτικών ανάπτυξης, ο Greenspan έδωσε μια επιπλέον ώθηση 175 μονάδων βάσης στο επιτόκιο κατά τους επόμενους έξι μήνες, στέλνοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να αυξάνονται κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης.
Η αντιστροφή της αγοράς ομολόγων του 1994 δείχνει ότι δεν είναι όλα τα ράλι της αγοράς ομολόγων ακριβή πρόβλεψη του μέλλοντος, υπενθυμίζει η Alliance Bernstein.
Η πολιτική "hands-off" είναι ένας βραχυπρόθεσμος "φίλος" που θα χρηματοδοτήσει την αγορά, αλλά η προσέγγιση "hands-on" είναι ένας μακροπρόθεσμος φίλος που μπορεί να περιορίσει την κλίμακα του κύκλου πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης