Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Μαζικά τεστ και μέτρα στην Κίνα – Ποιοι νοσούν από τη Delta – Μειώνει στο μισό τη μετάδοση της ο πλήρης εμβολιασμός

Covid: Μαζικά τεστ και μέτρα στην Κίνα – Ποιοι νοσούν από τη Delta – Μειώνει στο μισό τη μετάδοση της ο πλήρης εμβολιασμός
Οριστική άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech τον Σεπτέμβριο από τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta είναι η Κίνα, η οποία μετρά περισσότερες από 300 μολύνσεις σε τουλάχιστον 12 πόλεις, ανάμεσα τους και η Wuhan, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία τον Δεκέμβριο του 2019.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που αναφέρεται στην Κίνα εδώ και μήνες, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τις κινεζικές αρχές, οι οποίες επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, περιορίζουν τις πτήσεις και προχωρούν σε τεστ σε εκατομμύρια πολίτες.
Και ενώ η Κίνα είναι και πάλι αντιμέτωπη με την covid λόγω της παράλλαξης Delta, επιστημονικές μελέτες έρχονται να δείξουν τη σημασία των εμβολιασμών, καθώς όπως αναφέρεται, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίων μειώνει στο μισό τη μετάδοση της Delta, ενώ εμφανίζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 60% στην πρόληψη της συμπτωματικής covid.
Την ίδια στιγμή, μελέτες δείχνουν πως αυτοί που νοσούν από την παράλλαξη Delta είναι σχεδόν πάντα ανεμβολίαστοι άνθρωποι, κυρίως νέοι ηλικίας 20 – 30 ετών, οι οποίοι νοσούν πιο σοβαρά και πιο γρήγορα.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 199.628.827 και οι νεκροί σε 4.247.333
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 35.238.143 κρούσματα και 614.295 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.769.132 και τρίτη σε νεκρούς με 425.757
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 558.432 και τρίτη σε κρούσματα με 19.985.817
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.251.953
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.242.948 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.951.736
• Έβδομη η Τουρκία με 5.795.665 και όγδοη η Αργεντινή με 4.961.880
• Ένατη η Κολομβία με 4.807.979 και δέκατη η Ισπανία με 4.523.310
543534543543534534534.JPG
Μειώνει στο μισό τη μετάδοση της Delta ο πλήρης εμβολιασμός

Στο συμπέρασμα ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις μειώνει στο μισό τη μετάδοση της παράλλαξης Delta καταλήγει η μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα React-1 του κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Βάσει της μελέτης που ανέλυσε στοιχεία από περίπου 98.000 άτομα στην Αγγλία, το 40% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στην παράλλαξη Delta ήταν ασυμπτωματικοί ενώ πολλοί είχαν ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός εμφανίζει αποτελεσματικότητα 60% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19.
Όπως αναφέρεται, η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα της τάξης του 60% των εμβολίων κατά της Delta που βρήκε η React-1 εξηγείται γιατί η βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε την ικανότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όχι μόνο τα σοβαρά και την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
«Ο εμβολιασμός παραμένει άκρως αποτελεσματικός κατά της Delta» αναφέρει η μελέτη του Imperial, σύμφωνα με την οποία πάντως, «ακόμα και μια πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και άλλο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο».

Ποιοι νοσούν από τη Delta

Ανεμβολίαστοι και νέοι ηλικίας 20 – 30 ετών είναι κυρίως οι νοσούντες από την παράλλαξη Delta, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι ασθενείς αυτοί νοσούν πιο γρήγορα και πιο σοβαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στα τέλη Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορωνοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αντιστραφεί – ενδεχομένως λόγω της παράλλαξης Delta - και οι ασθενείς ηλικίας 18 έως 49 ετών είναι πλέον το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει.
Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Παρόλο αυτά κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της - συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.

Το 97% των νοσούντων είναι ανεμβολίαστοι

Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid-19 (το 97%) είναι ανεμβολίαστοι.
Ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 74 ετών ξεπερνά το 80%, σε εκείνους 18 έως 39 ετών είναι κάτω του 50%.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών σε Πολιτείες (π.χ. Φλόριντα, Λουιζιάνα, Αρκάνσας), όπου τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλά, τη στιγμή πάντως που το 70% των Αμερικάνων έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC, το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
544444.JPG
Οριστική έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Σεπτέμβριο

Οριστική άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 αναμένεται να δώσει τον Σεπτέμβριο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «η επίσημη ημερομηνία» που το εμβόλιο αναμένεται να λάβει οριστικό πράσινο φως από τον FDA είναι η 6η Σεπτεμβρίου, πιθανόν όμως η πλήρης έγκριση να δοθεί ακόμη και «νωρίτερα».
Σημειώνεται πως το εμβόλιο χορηγείται χάρη στην άδεια επείγουσας χρήσης, που δόθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2020.
Η χορήγηση πλήρους άδειας στο συγκεκριμένο σκεύασμα θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη και να ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.
Αίτηση για να εξασφαλίσει πλήρη έγκριση για το εμβόλιο της έχει καταθέσει και η Moderna.

Περιορισμοί και μαζικά τεστ στην Κίνα

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων εδώ και μήνες είναι η Κίνα, η οποία αναφέρει περισσότερα από 300 νέες μολύνσεις σε τουλάχιστον 12 πόλεις, ανάμεσα τους και η Wuhan.
Το τελευταίο 24ωρο η Κίνα ανακοίνωσε 71 νέες εγχώριες μολύνσεις, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που αναφέρεται από τις 30 Ιανουαρίου του 2021.
Αν μάλιστα προστεθούν και τα κρούσματα από το εξωτερικό, τότε ο συνολικός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 96, έναντι 90 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουλίου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς.
Αν και οι περισσότερες πόλεις δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα γενικά lockdown, ωστόσο οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, έχουν περιορίσει τις πτήσεις, ενώ έχουν υποβάλλει εκατομμύρια πολίτες σε μαζικά τεστ.
Νέα εστία της επιδημίας είναι η πόλη Nanjing της επαρχίας Jiangsu στην ανατολική Κίνα, όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα από τις 20 Ιουλίου.
Στην Nanjing οι αρχές έχουν αναστείλει τις εσωτερικές πτήσεις, ενώ δεν επιτρέπεται να εισέρχονται και να βγαίνουν από τις δύο πόλεις ταξί και λεωφορεία, ενώ οι αρχές της Wuhan έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της μέσα σε τρεις ημέρες προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα cοvid-19,
8768686876.JPG
Τρίτη δόση σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία από Σεπτέμβριο

Μετά τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων, και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για να χορηγήσει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε κάπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, σύμφωνα με το οποίο στο σχέδιο αυτό θα συμμετάσχουν με περίπου 2.000 φαρμακεία.
Βάσει του σχεδίου, το πρόγραμμα των ενισχυτικών τρίτων δόσεων σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 6η Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί περί τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση από την 1η Σεπτεμβρίου, μιας τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου για τον Covid-19 στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες.
Κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας για να χορηγήσουν στους ηλικιωμένους ενοίκους την αναμνηστική δόση.
Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως του εμβολίου που είχε χορηγηθεί στους ανθρώπους αυτούς στην πρώτη φάση της ανοσοποίησης.
Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να χορηγούν μια τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ασθενείς ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποκλιμάκωση στην Ινδία

Προς αποκλιμάκωση βαίνει το β’ κύμα της επιδημίας, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα φονικό, στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 562 ασθενείς με την COVID-19 – ισάριθμοι με την προηγουμένη – και επιβεβαιώθηκαν 42.625 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία, η οποία μετρά 425.727 νεκρούς επί συνόλου 31,77 εκατομμυρίων μολύνσεων, έχει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ.
Ινδοί και ξένοι ειδικοί θεωρούν υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς.

Αυστραλία: Νεκρός 20χρονος στο Σίδνεϊ – Από τα νεότερα θύματα της covid

Ένας 20χρονος Αυστραλός υπέκυψε στην covid και έγινε ένα από τα νεότερα θύματα της επιδημίας στην Αυστραλία.
Όπως αναφέρεται ο 20χρονος ήταν ανεμβολίαστος και βρισκόταν επί 13 ημέρες σε απομόνωση στο σπίτι του στο Σίδνεϊ αφού διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία
Σύμφωνα με τις αρχές, ο θάνατος του νέου υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και πόση σημασία έχει η εκστρατεία ανοσοποίησης.
Τα στοιχεία του άνδρα και το πώς μολύνθηκε δεν αποκαλύφθηκαν
Οι αρχές θέλουν να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός του Σίδνεϊ προτού προχωρήσουν στην άρση του lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να γίνει έως τις 28 Αυγούστου.
Από τους περίπου 17 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε το νέο ξέσπασμα στην Αυστραλία, τον Ιούνιο, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών υπέκυψε στο σπίτι.
Σημειώνεται πως από τις 16 Ιουνίου, τα κρούσματα στο Σίδνεϊ έχουν πλέον ξεπεράσει τα 4.000.
Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση οι αρχές επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα: έθεσαν σε καραντίνα προάστια που χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ ανέπτυξαν τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να επιβάλει το lockdown.
Σημειώνεται πως μόλις το 20% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως στην Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης