Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid-19: Αρχίζει εκ νέου η μεγάλη διεθνής κλινική μελέτη Solidarity - Τα τρία νέα φάρμακα

Covid-19: Αρχίζει εκ νέου η μεγάλη διεθνής κλινική μελέτη Solidarity - Τα τρία νέα φάρμακα
Πρόκειται για το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab

Με τη δοκιμή τριών άλλων φαρμάκων για νοσηλευόμενους ασθενείς ξεκινά και πάλι η μεγαλύτερη διεθνής κλινική μελέτη στον κόσμο, υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Solidarity, η οποία δοκιμάζει υποσχόμενες θεραπείες κατά της Covid-19.
Πρόκειται για τρία φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για άλλες παθήσεις και πλέον, θα δοκιμαστούν κατά του κορωνοϊού.
Αυτά είναι το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab κατά των αυτοάνοσων παθήσεων.
Ήδη, τα τρία φάρμακα έχουν σταλεί στη Φινλανδία, την πρώτη χώρα όπου θα αρχίσει η νέα φάση της μελέτης με την ονομασία Solidarity Plus, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, καθώς πάνω από 40 βρίσκονται στη φάση των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές και βιοηθικές αρχές, σύμφωνα με το «Science».

Η αρχική μελέτη

Η αρχική μελέτη Solidarity ξεκίνησε πέρυσι τον Μάρτιο και στόχο ήταν ενώ εξαπλωνόταν η πανδημία, να δοκιμαστούν ταυτόχρονα σε πολλές χώρες μία σειρά φαρμάκων.
Μέχρι το τέλος του 2020 είχε βγάλει συμπεράσματα για τέσσερα φάρμακα ή συνδυασμούς τους (lopinavir/ritonavir, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη-βήτα και ρεμδεσιβίρη), για τα οποία έκρινε λίγο-πολύ ότι δεν έχουν ουσιαστικό όφελος κατά του κορωνοϊού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μελέτη να εμπλακεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και σε καθυστερήσεις (ήδη τα τελικά αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες).
Πλέον, ξεκινά και πάλι η μελέτη με έναν νέο γύρο φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα εμβόλια, μέχρι σήμερα δύο φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνητότητα στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19 και συγκεκριμένα, η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, αλλά και το μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab.

Τα φάρμακα που εξετάζονται

Τα τρία υπό δοκιμή φάρμακα, τα οποία επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παρά τον ίδιο τον ιό SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, το imatinib χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία μερικών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων, ενώ μπορεί να προστατεύσει το επιθήλιο των κυψελίδων των πνευμόνων.
Ήδη, μία ελεγχόμενη δοκιμή σε 400 νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ολλανδία που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τον χρόνο διασωλήνωσης των ασθενών και την πιθανότητα θανάτου τους.
Τα στοιχεία αυτά κρίθηκαν ενθαρρυντικά, προκειμένου το φάρμακο να δοκιμαστεί στο πλαίσιο της Solidarity Plus, αλλά και μίας άλλης διεθνούς δοκιμής (REMAP-CAP).
Ακόμη, το infliximab είναι ένα αντίσωμα που χορηγείται μόνο μία φορά ενέσιμα και μπλοκάρει έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ενώ σύμφωνα με πιο πρόσφατες ενδείξεις, μπορεί να βοηθήσει και κατά της Covid-19.
Έτσι, θα δοκιμαστεί και αυτό από τη Solidariy Plus.
Τέλος, το artesunate, ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης και είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των παρασίτων της ελονοσίας.
Έδειξεστοιχεία αντι-ιικής δραστηριότητας κατά του νέου κορωνοϊού σε εργαστηριακές (όχι κλινικές) μελέτες.
Πλέον, η Solidarity Plus θα το δοκιμάσει επειδή επίσης το φάρμακο φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και να «κατευνάζει» το υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα των ασθενών με βαριά νόσηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης