Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εξίσωση… τρίτου βαθμού η πώληση της Monte dei Paschi χωρίς ζημίες για τους κατόχους ομολόγων

Ιταλία: Εξίσωση… τρίτου βαθμού η πώληση της Monte dei Paschi χωρίς ζημίες για τους κατόχους ομολόγων

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ζητήσει άδεια από τις Βρυξέλλες για την παροχή περαιτέρω κρατικής βοήθειας

Σχετικά Άρθρα
Τη μέθοδο να αποχωρήσει το δημόσιο από την κρατική τράπεζα Monte dei Paschi (MPS) και να λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο η μεγαλύτερή της ανταγωνίστριά της UniCredit χωρίς να υποστούν ζημιές οι κάτοχοι ομολόγων της κρατικής τράπεζας αναζητά το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου 2021 ότι υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές σε μια δυνητική πιθανή πώλησή της.
Η Ρώμη κατέχει μερίδιο 64% στη MPS και τη διέσωσε το 2017 συνεισφέροντας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοσιονομικό βάρος

Σύμφωνα με τους κανόνες «καταμερισμού του βάρους» που έχουν σχεδιαστεί για να προφυλάσσουν τους φορολογούμενους από τα δαπανηρά σχέδια διάσωσης των τραπεζών, οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τους επενδυτές σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα να αναλάβουν τα κόστος πριν την οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση.
Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας Daniele Franco, δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την UniCredit θα πραγματοποιηθεί με τους κανόνες της αγοράς.

Κρατική ενίσχυση

Μία από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, σημείωσε ότι το σχόλιο του Franco σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ζητήσει άδεια από τις Βρυξέλλες για περαιτέρω κρατική βοήθεια.
Ωστόσο, οι αυστηροί όροι που θέτει η UniCredit για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της MPS αναμένεται να κοστίσουν αρκετά στους Ιταλούς φορολογούμενους.
Η UniCredit ζήτησε η συμφωνία να μην έχει αντίκτυπο στα κεφάλαιά της και να αυξηθούν παράλληλα τα κέρδη της ανά μετοχή κατά τουλάχιστον 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης