Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λετονία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω των μεταναστευτικών ροών

Λετονία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω των μεταναστευτικών ροών

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών περίπου 200 μετανάστες εισήλθαν από τη Λευκορωσία στη Λετονία

Σχετικά Άρθρα

Κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία η Λετονία λόγω της αυξημένης εισροής παράτυπων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών περίπου 200 μετανάστες εισήλθαν από τη Λευκορωσία στη Λετονία, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους.
Η Πολωνία, που επίσης συνορεύει με τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 έχουν εισέλθει στο έδαφός της 349 μετανάστες.
«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι τα σύνορα μεταξύ Λετονίας και Λευκορωσίας ουσιαστικά θα κλείσουν για όλους», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Krišjānis Kariņš

Έως τις 10 Νοεμβρίου 2021

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιηθεί αύριο Τετάρτη και θα ισχύει ως τις 10 Νοεμβρίου.
Ήδη οι περιπολίες των Λετονών συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί από στρατιώτες, αστυνομικούς και μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας της Λετονίας να κάνουν χρήση σωματικής βίας, αν χρειαστεί, προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες προς τη Λευκορωσία, ενώ οι λετονικές αρχές δεν θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται αιτήσεις για την παροχή ασύλου
Οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στη Λετονία είναι Ιρακινοί.

Καθεστώς Lukashenko 

Οι υπουργοί της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα την αύξηση της ροής των μεταναστών από τη Λευκορωσία.
Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko ότι ενθαρρύνει σκοπίμως τους παράτυπους μετανάστες να περνούν τα σύνορα προς την ΕΕ σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ένωση στο καθεστώς του.
Από την πλευρά της η Λιθουανία, που αποτελεί ένθερμη υποστηρίκτρια και καταφύγιο για τους Λευκορώσους αντιφρονούντες, έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα μια πολιτική απώθησης των μεταναστών προς τη Λευκορωσία, αφού 4.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορά της από την αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης