Διεθνή

Stoltenberg: Αποτυχία της κυβέρνησης Ghani η σημερινή τραγωδία στο Αφγανιστάν

Stoltenberg: Αποτυχία της κυβέρνησης Ghani η σημερινή τραγωδία στο Αφγανιστάν
Αυτή η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία στην οποία γινόμαστε μάρτυρες σήμερα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Αφγανιστάν τις οποίες το ΝΑΤΟ στήριξε παρέχοντας εκπαίδευση και δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Stoltenberg, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ghani στον απόηχο της επιτυχίας του «blitzkrieg» των Ταλιμπάν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, περίπου μια μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γ.Γ της συμμαχίας κ. Stoltenberg υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι πλέον η απομάκρυνση από την ασιατική χώρα του προσωπικού της βορειοατλαντικής συμμαχίας και των κρατών που συμμετείχαν επί δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και για αυτόν τον σκοπό οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σε καθημερινή βάση.
«Εργαζόμαστε ώστε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας και το προσωπικό μας, αλλά και να διατηρήσουμε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο (σ.σ της Καμπούλ) για να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη χώρα με συνεχείς αερογέφυρες ανθρώπους των συμμαχικών χωρών καθώς και Αφγανούς πολίτες που επί 20 χρόνια συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Stoltenberg.
Σύμφωνα με τον ίδιον τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και από τα χερσαία σύνορα και να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση που δεν θα επιδιώξει την εκδίκηση και τους αποκλεισμούς.
«Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να μείνουμε στο Αφγανιστάν για πάντα.
Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ότι από περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που ανέπτυξε το ΝΑΤΟ είχαν απομείνει λιγότεροι από 10.000. Αυτό όμως που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση με μια ταχύτητα, την οποίαν δεν περιμέναμε.
Τμήματα των αφγανικών δυνάμεων πολέμησαν γενναία, αλλά δεν ήταν αρκετό. Επειδή τελικά, η πολιτική ηγεσία της χώρας απέτυχε να αντισταθεί στους Ταλιμπάν για να επιτευχθεί η ειρηνική λύση που οι Αφγανοί πολίτες επιθυμούσαν απεγνωσμένα. Αυτή η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία στην οποία γινόμαστε μάρτυρες σήμερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Παρά ταύτα ο κ. Stoltenberg τόνισε ότι η κατάρρευση ήταν τόσο ταχεία και συνεπώς υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να αντληθούν. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον τον κ. Στόλτενμπεργκ, υπήρξαν και επιτυχίες κατά την 20ετή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ασιατική χώρα δεν υπήρξε ούτε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε συμμαχική χώρα που να οργανώθηκε στο Αφγανιστάν.
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στα κράτη που φροντίζουν να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για την απομάκρυνση προσωπικού και υλικού από τη χώρα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Τουρκία και την Νορβηγία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης