Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Biden για το Αφγανιστάν και τον κυκλώνα Henry – Τι θα αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, γιατί τον κατηγορεί ο Trump

Διάγγελμα Biden για το Αφγανιστάν και τον κυκλώνα Henry – Τι θα αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, γιατί τον κατηγορεί ο Trump
Ο Biden θα  απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς στις 16:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας)
Σχετικά Άρθρα

Για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών προσφύγων από την Καμπούλ, θα ενημερώσει με διάγγελμά του σήμερα, Κυριακή 22/8, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, τους συμπολίτες του.
Με την κατάσταση στο Αφγανιστάν να παραμένει δραματική μετά την κατάληψη εξουσίας της χώρας από τους Taliban, αλλά και να επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden θα απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς στις 16:00 (τοπική ώρα,  22:00 ώρα Ελλάδας), αφού πρώτα ενημερωθεί από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια για τα νεότερα από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και για τις διπλωματικές επαφές για την κρίση.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, θα ενημερώσει απόψε τους συμπολίτες του για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση του κυκλώνα Henry και για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών προσφύγων από την Καμπούλ.
Ο J. Biden σκοπεύει να απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς στις 16:00 (τοπική ώρα• 22:00 ώρα Ελλάδας), αφού ενημερωθεί από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια για τα νεότερα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και για τις διπλωματικές επαφές για την κρίση, διευκρίνισαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας

Πιθανώς να επιτάξει αερομεταφορείς η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να μεταφέρουν ανθρώπους από την Καμπούλ

Αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να διαταχθούν για να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, ενημέρωσε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου J. Biden , σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις 21/8.
Ο ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή 20/8, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Τα πολιτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον έναν αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, αλλά μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.

Στη νότια Ισπανία Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ

Δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δεχτούν Αφγανούς που έχουν εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 22/8 η ισπανική κυβέρνηση.
Σε αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο 21/8.
Ειδικότερα, σε 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ του Σαββάτου 21/8 , ο J. Biden και ο Pedro Sanchez συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές βάσεις στην Moron de la Frontera κοντά στην Σεβίλλη και στην Rota κοντά στην Κάδιθ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν , μέχρι να ρυθμιστεί να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
«Ο Pedro Sanchez και ο Joe Biden συμφώνησαν για την χρήση των βάσεων της Moron και της Rota για την φιλοξενία Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ενώ θα βρίσκονται εν αναμονή της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

Trump: Ο Biden ευθύνεται για την μεγάλη ταπείνωση της Αμερικής στο Αφγανιστάν

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε το νυν αμερικανό Πρόεδρο ότι ευθύνεται για την ταπείνωση της Αμερικής στο Αφγανιστάν.
Ο Trump κατηγόρησε ευθέως τον Biden για το φιάσκο στο Αφγανιστάν, στοχοποιώντας τους χειρισμούς του προέδρου στην διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ταπείνωση της εξωτερικής πολιτικής» στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Trump, ένας Ρεπουμπλικάνος που αμφισβήτησε την πιθανότητα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Biden των Δημοκρατικών, για την κατάρρευση του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Taliban, παρόλο που η αποχώρηση των ΗΠΑ σχεδιάστηκε επί ημερών του Trump.
«Η άθλια έξοδος του Biden από το Αφγανιστάν είναι η πιο εκπληκτική επίδειξη της μεγάλης ανικανότητας από τον ηγέτη ενός έθνους, στην ιστορία της Αμερικής» είπε ο Trump σε μια μεγάλη συγκέντρωση με τους υποστηρικτές του στην Αλαμπάμα.
Οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Taliban προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των αμερικανών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ύστερα από 20 χρόνια

Ο Biden τα ρίχνει στον Αφγανικό στρατό

Από την πλευρά του, ο Biden επέκρινε τον Αφγανικό στρατό για την κατάρρευση και την άρνηση τους να υπερασπιστούν την χώρα τους, κατήγγειλε επίσης την αφγανική κυβέρνηση και δήλωσε ότι κληρονόμησε μια κακή συμφωνία αποχώρησης από τον Trump.
Στη μεγάλη συγκέντρωση, ο Trump κατηγόρησε τον Biden ότι δεν είχε ακολουθήσει το σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνησή του και ζήτησε από τους αμερικανούς στρατιώτες να παραμείνουν έως ότου διασφαλιστεί η εκκένωση ανθρώπων και πυρομαχικών.

Απόσυρση ή παράδοση;

«Δεν πρόκειται για απόσυρση.
Ήταν μια συνολική παράδοση, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους Taliban το Αφγανιστάν.
Ο Trump, ανέφερε ότι οι Taliban, με τους οποίους είχε διαπραγματευτεί, τον σέβονταν.
Ο πρώην Πρόεδρος τόνισε ότι η αιφνιδιαστική κατάληψη του Αφγανιστάν δεν θα είχε συμβεί αν ήταν ακόμη στην εξουσία.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε αποχωρήσει από το Αφγανιστάν με τιμή, θα έπρεπε να είχαμε βγει με τιμή.
Και αντίθετα, βγήκαμε με το ακριβώς αντίθετο της τιμής, ντροπιασμένοι».

Οι Taliban κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της  Καμπούλ

Οι Taliban κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Taliban , οι ΗΠΑ ευθύνονται για την χαοτική κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα».
«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Amir Khan Muttaqi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης