Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη από τη Βρετανία - Μεγαλύτερος κίνδυνος για θρομβώσεις από τον κορωνοϊό παρά από το εμβόλιο

Νέα μελέτη από τη Βρετανία - Μεγαλύτερος κίνδυνος για θρομβώσεις από τον κορωνοϊό παρά από το εμβόλιο
Ο κίνδυνος για θρομβώσεις είναι σημαντικά υψηλότερος για έναν ασθενή με covid παρά ως παρενέργεια του εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα μία μελέτη σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, ο κίνδυνος για θρομβώσεις είναι σημαντικά υψηλότερος εάν κάποιος νοσήσει με covid, παρά ως παρενέργεια των εμβολίων.
H μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal σήμερα Παρασκευή (27/8/2021), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το London School of Hygiene and Tropical Medicine και αρκετά άλλα βρετανικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 29 εκατ. άτομα που είχαν λάβει την πρώτη τους δόση είτε το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είτε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ποσοστά θρομβοεμβολικών επεισοδίων -θρόμβων αίματος- και θρομβοπενίας, μια κατάσταση με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών καταστάσεων έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά σπάνιας πήξης του αίματος μετά από μια πρώτη δόση εμβολιασμού και μετά από θετικό τεστ Covid-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτών των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν «σημαντικά υψηλότερος» μετά τη μόλυνση από Covid-19 από ό, τι ήταν μετά τη λήψη είτε του εμβολίου Oxford-AstraZeneca είτε του Pfizer-BioNTech.

Οι αριθμοί

Σε οκτώ έως 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο σπάνιων συμβάντων πήξης αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.
Την ίδια χρονική περίοδο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) αυξήθηκε. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι ήταν σημαντικά χαμηλότεροι από τους κινδύνους που ενέχει η λοίμωξη Covid-19.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 107 στους 10 εκατομμύρια ανθρώπους θα νοσηλευτούν ή θα πεθάνουν από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 28 ημερών από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Αντίθετα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 934 άτομα ανά 10 εκατομμύρια έπειτα από θετικό τεστ για την Covid-19.
Μέσα σε 28 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, 66 άτομα ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν από θρόμβους αίματος, έναντι 12.614 ανά 10 εκατομμύρια που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι 143 άτομα ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, έναντι 1.699 που είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης