Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για covid – Κυρίαρχη στην Κολομβία η μετάλλαξη Mu – Θεωρείται πιο ανθεκτική στα εμβόλια

Ανησυχία για covid – Κυρίαρχη στην Κολομβία η μετάλλαξη Mu – Θεωρείται πιο ανθεκτική στα εμβόλια
Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού καθώς η μετάλλαξη Mu, η οποία θεωρείται πως είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της covid, έχει καταστεί κυρίαρχη στην Κολομβία, ενώ πολλαπλασιάζεται σε πολλές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης (ανάμεσα τους και η Ελλάδα).
Η μετάλλαξη Mu ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αυτή που θεωρείται υπεύθυνη για το φονικότερο κύμα της πανδημίας που έπληξε την χώρα από την άνοιξη και μετά.
«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο» ανέφερε η επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αναφέροντας πως το 60% των θανάτων αποδίδεται σε αυτή τη μετάλλαξη.

Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων

Την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου του 2021 κρούσματα και θάνατοι στην Κολομβία έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή.
Πλέον και χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι θάνατοι έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 100 ημερησίως, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων από τον Οκτώβριο.

Συναγερμός στον ΠΟΥ

Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η μετάλλαξη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.
Πλέον η μετάλλαξη Mu έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 43 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης