Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη: Αυτό είναι το ένζυμο που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου στους ασθενείς με Covid

Πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη: Αυτό είναι το ένζυμο που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου στους ασθενείς με Covid
Σε υψηλά επίπεδα, το ένζυμο αυτό έχει την ικανότητα να «τεμαχίζει» τις μεμβράνες ζωτικών οργάνων
Σχετικά Άρθρα

Ένα ένζυμο με βασικό ρόλο στη σοβαρή μόλυνση μπορεί να αποτελέσει έναν ζωτικής σημασίας μηχανισμό στη σοβαρότητα της νόσησης από Covid και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων, όπως αποκαλύπτει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από δύο ασθενείς με Covid και ανακάλυψαν ότι η κυκλοφορία του ενζύμου sPLA2-11A μπορεί να είναι μια σημαντική μέθοδος για την πορεία των ασθενών που θα πεθάνουν από τον Covid - 19.
Σε υψηλά επίπεδα, το ένζυμο έχει την ικανότητα να «τεμαχίζει» τις μεμβράνες ζωτικών οργάνων.
«Αυτό το ένζυμο προσπαθεί να σκοτώσει τον ιό, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο απελευθερώνεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες που η κατάσταση εξελίσσεται πολύ αρνητικά, καταστρέφοντας τις κυτταρικές μεμβράνες του ασθενούς και συμβάλλοντας έτσι σε πολλαπλή δυσλειτουργία των οργάνων και τον θάνατο», δήλωσε ο ερευνητής Floyd Chilton εκ των συγγραφέων της μελέτης, όπως γράφει η Jerusalem Post.
«Η ιδέα να εντοπιστεί ένας πιθανός προγνωστικός παράγοντας σε ασθενείς με Covid προήλθε από τον Chilton», δήλωσε ο Maurizio Del Poeta, επίσης συγγραφέας της μελέτης.
«Πρώτη φορά επικοινώνησε μαζί μας το περασμένο φθινόπωρο με την ιδέα να αναλύσει λιπίδια και μεταβολίτες σε δείγματα αίματος ασθενών με Covid», σημείωσε.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε χιλιάδες σημεία δεδομένων ασθενών.
Η ομάδα επικεντρώθηκε σε παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και τα υποκείμενα νοσήματα αλλά επικεντρώθηκε επίσης στα βιοχημικά ένζυμα και στα επίπεδα μεταβολιτών λιπιδίων των ασθενών.
«Σε αυτή τη μελέτη, καταφέραμε να εντοπίσουμε πρότυπα μεταβολιτών που υπήρχαν σε άτομα που υπέκυψαν στη νόσο», δήλωσε ο Justin Snider, επίκουρος ερευνητικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Οι μεταβολίτες που εμφανίστηκαν αποκάλυψαν την κυτταρική ενεργειακή δυσλειτουργία και υψηλά επίπεδα του ενζύμου sPLA2-11A. Το πρώτο ήταν αναμενόμενο αλλά όχι το δεύτερο».
Η ανάλυση έδειξε ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν περίπου μισό νανογραμμάριο ενζύμου ανά χιλιοστόλιτρο, το 63% των ατόμων που νόσησαν σοβαρά από Covid και πέθαναν είχαν περισσότερα από 10 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.
Μερικοί από τους ασθενείς που πέθαναν από τον ιό είχαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του ενζύμου που έχουν αναφερθεί ποτέ », δήλωσε ο Chilton.

Δηλητήριο φιδιών

Προηγούμενη έρευνα για το  sPLA2-11A δείχνει ότι έχει παρόμοια γενετική καταγωγή με ένα βασικό ένζυμο που περιέχεται στο δηλητήριο φιδιών.
«Όπως το δηλητήριο που διαπερνά το σώμα, το (ένζυμο) έχει την ικανότητα να συνδέεται με υποδοχείς σε νευρομυϊκούς συνδέσμους και ενδεχομένως να απενεργοποιεί τη λειτουργία αυτών των μυών», δήλωσε ο Chilton.
«Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που αναπτύσσουν μακροχρόνιο Covid και πολλοί από αυτούς ήταν ενεργά άτομα, τώρα δεν μπορούν να περπατήσουν 100 μέτρα», πρόσθεσε.
«Αυτό που ερευνούμε τώρα είναι εάν αυτό το ένζυμο , θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για μέρος των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων του Covid που βλέπουμε», συνέχισε.

jerusalem.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης