Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στο Μπάκιγχαμ από αποκάλυψη του Politico του σχεδίου... δράσης μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Οργή στο Μπάκιγχαμ από αποκάλυψη του Politico του σχεδίου... δράσης μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Αντιδράσεις από την διαρροή εγγράφων για τη διαδικτυακή διαχείριση, τις όποιες άλλες συνέπειες, αλλά και την κηδεία της βασίλισσας της Αγγλίας
Black out στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση αναδημοσιεύσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η κολοσσιαία επιχείρηση ασφάλειας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν και αποκαλύπτουν πως θα κινηθεί το παλάτι του Μπακιγκχαμ.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση γέφυρα του Λονδίνου» («Operation London Bridge») δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Politico και αποκαλύπτουν τα σχέδια για την κηδεία, καθώς και τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για το αν η χώρα διαθέτει τους πόρους για να τα εκτελέσει.

Το σχέδιο και οι... πρόβες

Τόσο το παλάτι όσο και το BBC έχουν συγκεκριμένο σχέδιο, έχουν κάνει μάλιστα και πρόβες, για το πώς θα χειριστούν το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο θάνατος της μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας δεν πρόκειται να είναι ένα απλό γεγονός.
Οχι μόνο λογω πρωτοκόλλου που θα πρέπει να τηρηθεί αλλά και ως γεγονός με σοβαρές οικονομικές συνέπειες με την βρετανική οικονομία να περνά σε ύφεση για κάποιο διάστημα.
Στο πλαίσιο της ετοιμότητας που υπάρχει πάντα, έτσι ώστε να μην πιαστεί κανείς στον ύπνο, σε περίπτωση που η 90χρονη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, αν και είναι υγιέστατη, φύγει ξαφνικά από τη ζωή, το παλάτι έχει ετοιμάσει το δικό του σχέδιο.

Κωδικό όνομα: Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε!

Σύμφωνα με την Guardian, ο θάνατος της Ελισάβετ θα γίνει γνωστός από τους υπευθύνους του Μπάκιγχαμ με τη φράση «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» ενώ ο πρώτος που θα ενημερωθεί, από τον γραμματέα της βασίλισσας, θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ακολούθως, θα δοθεί το έναυσμα για την επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου», ένα εξαιρετικά οργανωμένο πρόγραμμα, που θα κορυφωθεί με την κηδεία της βασίλισσας.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο, θα ενημερώσει τις 15 κυβερνήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου όπου η βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους.
Μετά, η δυσάρεστη είδηση θα περάσει στις άλλες 36 χώρες της Κοινοπολιτείας στις οποίες η βασίλισσα κατέχει συμβολική θέση εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τα νέα του θανάτου θα γνωστοποιηθούν σε ηγέτες κρατών και το ευρύ δημόσιο, ενώ θα γίνουν παγκόσμια είδηση ως τίτλος στο Press Association.

Η ανακοίνωση από το BBC 

Μάλιστα, αυτό αποτελεί αλλαγή της μακροχρόνιας παράδοσης που θέλει το BBC να είναι το πρώτο που ανακοινώνει την είδηση των βασιλικών θανάτων.
Ακολούθως, ένας υπάλληλος του Παλατιού, ντυμένος με ρούχα πένθους, θα σταλεί στην είσοδο του παλατιού για να τοιχοκολλήσει την είδηση στις πόρτες, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του παλατιού θα διαθέτει μόνο μία σελίδα, σε σκούρο φόντο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο θάνατος του βασιλιά Γεώργιου του ΣΤ’, έγινε γνωστός τέσσερις ώρες αφότου άφησε την τελευταία του πνοή, όμως, στην περίπτωση της Ελισάβετ, αναμένεται να χρειαστεί πολύ λιγότερος χρόνος.
Η στρατηγική της διαδικτυακής διαχείρισης του θανάτου περιλαμβάνει επίσης αντικατάσταση της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας από μια κατάμαυρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση, που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της βασίλισσας, ενώ η κρατική ιστοσελίδα gov.uk, καθώς και όλοι οι κυβερνητικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα εμφανίζουν ένα μαύρο πανό.

Παγκόσμιος οοικονομικός αντίκτυπος από το θάνατο της Ελισάβετ

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Business Insider, όταν η μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας φύγει από τη ζωή, για 12 μέρες η χώρα θα βυθιστεί στο πένθος: Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο θα κλείσουν, κανείς δεν θα πηγαίνει στην δουλειά και όλοι θα μιλούν και θα ασχολούνται μόνο με αυτό το τραγικό γεγονός, προκαλώνας οικονομική ύφεση!
Ειδικά την ημέρα της κηδείας θα χαθούν δισεκατομμύρια από την βρετανική οικονομία.
Η απώλεια στο ΑΕΠ που θα ακολουθήσει το θάνατο της βασίλισσας, θα είναι μεταξύ 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων στερλινών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.
Αν πεθάνει σε εργάσιμη μέρα, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και χιλιάδες άλλες εταιρείες θα κλείσουν σε ένδειξη πένθους, γεγονός που θα έχει σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Οι αλλαγές: God Save The King και ο βασιλιάς θα είναι... παντού

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος είναι πρώτος στη σειρά διαδοχής και θα γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, ίσως αλλάξει το όνομά του, όπως αλλαγή θα χρειαστούν και οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας: Το «God Save The Queen» θα πρέπει να αλλάξει σε «God Save The King» όπως γράφτηκε για τον βασιλιά Γεώργιο το 1948.
Επίσης θα αλλάξουν τα κράνη των αστυνομικών, τα διαβατήρια και τα γραμματόσημα στα οποία παρουσιάζεται η Βασίλισσα.
Κρίνοντας από την μαζική υστερία που επικράτησε με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, τότε στην περίπτωση της βασίλισσας αναμένεται να «γίνει πανικός» αφού το μεγαλύτερο μέρος του Αγγλικού πληθυσμού δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την ηγεμονία της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Σε περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει στο παλάτι, ή σε νοσοκομείο, ιδιωτικά, το Μπάκινγκχαμ θα σχέδιό του και όλα θα κυλήσουν όπως περιγράφην παραπάνω.

Τα διαδικαστικά

Αν όμως ο θάνατος της βασίλισσας είναι ξαφνικός ή και δημόσιος, όπως της Νταϊάνα, τότε η είδηση θα βγει εκτός ελέγχου.
Όπως δήλωσε πρώην Βρετανός πρέσβης, πολλά θα κριθούν από το πώς θα πεθάνει η βασίλισσα, αν είναι κάτι αναμενόμενο ή έκτακτο.
Στη συνέχεια, το επίσημο συμβούλιο θα ανακοινώσει το βασιλιά της χώρας, με τυπική διαδικασία, αφού θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος όμως μπορεί να μεταφέρει απευθείας το δικαίωμα του θρόνου στον γιο του William.
Κάτι τέτοιο γραφόταν παλαιότερα ευρύτερα, ως το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο πρίγκιπας Κάρολος θα είναι ο επόμενος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας κάτι που μαρτύρησε και μια φωτογραφία του με την βασίλισσα Ελισάβετ που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οσο για τη βασίλισσα, η σωρός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall σε ένα υπερυψωμένο βάθρο, επί τρεις ημέρες, 23 ώρες την ημέρα.
Εισιτήρια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εκδίδονται για εξέχουσες προσωπικότητες που θέλουν να επισκεφθούν το φέρετρο.
ενώ η κηδεία της θα γίνει 12 μέρες μετά τον θάνατό της και θα κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, παρότι αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι επίσημη αργία.
Εάν τυχόν πέσει πάνω σε εργάσιμη ημέρα, θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών αν θα παράσχουν άδεια στο προσωπικό τους.
Aναμένεται να την παρακολουθήσουν πάνω από 2,5 δισ. κόσμου σε όλο τον πλανήτη, ενώ περίπου 1.000.000 κόσμος θα ακολουθήσουν την νεκρώσιμη πομπή.
Η ενθρόνιση του νέου βασιλιά θα γίνει έναν χρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας, με τον Κάρολο να έχει την δυνατότητα από την πρώτη μέρα που θα οριστεί βασιλιάς να ασκήσει να καθήκοντά του.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, τέλος, τους προβληματισμούς του υπουργείου Εξωτερικών για την οργάνωση και διαχείριση της εισόδου ενός σημαντικού αριθμού τουριστών που αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών στον απόηχο του θανάτου.
Παρά τη μακάβρια φύση τους, τα έγγραφα δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν κάποια επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας, η οποία είναι σήμερα 95 ετών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης