Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμμαχία Biden, Johnson, Morrison για να αναχαιτιστεί η Κίνα - Οργή στη Γαλλία - Τι λέει το Πεκίνο

Συμμαχία Biden, Johnson, Morrison για να αναχαιτιστεί η Κίνα - Οργή στη Γαλλία - Τι λέει το Πεκίνο
Άμεση επιδίωξη της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS είναι να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές»

(upd3) Σε κοινή δήλωση διά της οποίας ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας, με την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και τεχνολογίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η απειλή της Κίνας, προέβησαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Joe Biden, της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, και της Αυστραλίας, Scott Morrison, την Πέμπτη 16 Ιουνίου.
Όπως ειπώθηκε σχετικά, άμεση επιδίωξη είναι να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές» και να οικοδομηθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη στρατιωτική γνώση σε Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, ώστε η τελευταία να αποκτήσει στόλο από πυρηνοκίνητα υποβρύχια,
Η συνεργασία των τριών κρατών ονομάστηκε AUKUS, ακρωνύμιο από τα αρχικά των Αυστραλίας (Australia), Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States).
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών».
Αν μη τι άλλο, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι μια κίνηση των δυτικών στην παγκόσμια σκακιέρα, που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την πρόοδο και την επιρροή της Κίνας.

 

Η νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων θα δώσει στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό όπλο για τον περιορισμό της κινεζικής «απειλής» ενώ αποτελεί συνέχεια της ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στον Ειρηνικό, αλλά και των πρόσφατων διελεύσεων γαλλικών και γερμανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως σημειώνει το Politico. 
Η νεοσύστατη αυτή σύμπραξη υπερδυνάμεων αναμένεται να διαφοροποιήσει τον γεωστρατηγικό χάρτη και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο.
«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.

Στόλος πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

«Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία) AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Boris Johnson και τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.
Απόρροια αυτής της δήλωσης είναι η ακύρωση της συμφωνίας της Αυστραλίας με τη Γαλλία για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.
«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης» ανέφερε ο Morrison.

Οργή στη Γαλλία: Αθετούν συμφωνίες, έλλειψη συνοχής στη συμμαχία

Οργή προκάλεσε στη Γαλλία η ανακοίνωση περί της νέας συμμαχίας ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας κατά της Κίνας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων.
Η πρόβλεψη αυτή ακυρώνει τη «σύμβαση του αιώνα» που υπέγραψε το 2016 η Γαλλία με την Αυστραλία, σύμφωνα με την οποία η γαλλική αμυντική βιομηχανία επρόκειτο να κατασκευάσει 12 υποβρύχια κόστους περίπου 31 δις ευρώ.
Ήδη το Παρίσι κάνει λόγο για έλλειψη συνοχής στη συμμαχία, ενώ οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη, αναφέροντας πως το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ.

Όχι Νέας Ζηλανδίας

Πάντως, η απόφαση αυτή της Αυστραλίας προκάλεσε αντιδράσεις και στη Νέα Ζηλανδία.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας υποστήριξε ότι η χώρα της θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα.
«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern.

Αντίδραση Κίνας

Να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία καλεί η Κίνα τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία ύστερα από το νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν οι τρεις αυτές χώρες στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.
«Οι χώρες δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης