Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και λήξη παραγώγων

Απώλειες στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και λήξη παραγώγων

Απώλειες στη Wall Street σε συνεδρίαση quadruple witching

Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 17/9 η Wall Street, με τους τρεις κύριους δείκτες να σημειώνουν απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί αναμένοντας ενδείξεις από τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Fed για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ το κλίμα διαμόρφωσε και η ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων.

Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα την αγορά.
Παράλληλα η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που προκαλεί η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο, αλλά και άλμα των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.
Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν πάντως στην αρχή της εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,48% υποχωρώντας στις 34.584,88 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,91% στις 4.432,99 μονάδες
Ο δεικτης Nasdaq διολίσθησε κατά 0,91% στις 15.043,97 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες διέγραψαν τα κέρδη με τα οποία ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδίαση. O Dow Jones έκλεισε με απώλειες μικρότερες του 0,1% στο 5νθήμερο, ο S&P έχασε 0,6% και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5%.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για πιθανές ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν τα πρώτα, διστακτικά βήματα για την απόσυρση ενός μέρους της νομισματικής τόνωσης.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας, επιβραδύνοντας και πάλι την οικονομική ανάπτυξη.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο 6% το 2021 από 6,3% προηγουμένως, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, την αμερικάνικη και την κινεζική.
Ο οίκος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την Ευρωζώνη, βλέποντας ανάπτυξη 5,2% φέτος από 5% προηγουμένως.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ίσως διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν αν ο κορωνοϊός δεν προκαλέσει περαιτέρω σοκ, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Martins Kazaks.
Η σταθεροποιητική οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, τα επίμονα εμπόδια στον ανεφοδιασμό και η αύξηση των προσδοκιών δείχνουν όλο σε μια πιθανή άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων, ανέφερε σε συνέντευξη του.
«Υπάρχει ίσως κάποιο περιθώριο ανόδου για εκείνους τους αριθμούς στους επόμενους γύρους προβλέψεων», ανέφερε ο Kazaks.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Gabriel Makhlouf δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιθανόν θα εξασθενήσει μεσοπρόθεσμα και θα φτάσει σε επίπεδα κάτω του 2%.
«Οι προσωρινές πληθωριστικές επιπτώσεις αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022», τόνισε, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει «διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία του μπλοκ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη φανεί.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,03% στις 15.490,17 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες -0,79% στις 6.570,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά -0,91% στις 6.963,64 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 3% επιβεβαιώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο το 2021, από 2,2% τον Ιούλιο του 2021 και από -0,2% ένα χρόνο πριν.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 3,2%, από 2,5% τον Ιούλιο.
Τους χαμηλότερους δείκτες εμφάνισαν οι Μάλτα στο 0,4%, η Ελλάδα στο 1,2% και η Πορτογαλία στο 1,3%, ενώ Εσθονία, Λιθουανία και Πολωνία εμφάνισαν δείκτες 5%.
Κατά 0,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Βρετανίας τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 4,6% σε σύγκριση με το σημείο που ήταν προ πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020.
Την ίδια ώρα, οι διαδικτυακές πωλήσεις ενισχύθηκαν 27,7% τον Αύγουστο, από 27,1% τον Ιούλιο.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Renault σχεδιάζει να περικόψει 2.000 περισσότερες θέσεις εργασίας ενώ κατασκευάζει εννέα νέα μοντέλα στη Γαλλία, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αναδιαμορφώνει τις δραστηριότητες στην τοπική αγορά της και στρέφεται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τα γαλλικά συνδικάτα για την περικοπή 1.600 θέσεων μηχανικών και 400 θέσεων υποστήριξης, στο διάστημα 2022-2024.
Κατά την ίδια περίοδο, θα προσλάβει 2.500 ανθρώπους, στους τομείς data science χημείας των μπαταριών.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε το προηγούμενο έτος ότι θα περικόψει 14.600 θέσεις εργασίας παγκοσμίως -συμπεριλαμβανομένων 4.600 ή περίπου το 10% του εργατικού της δυναμικού στη Γαλλία- και θα μειώσει την παραγωγική ικανότητα σχεδόν κατά το ένα πέμπτο. Την ίδια στιγμή η Renault σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει εννέα νέα οχήματα στο εσωτερικό μέχρι το 2025.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο Megane, το νέο Renault 5 και το νέο Kangoo, καθώς και ένα SUV.
Η ισπανική φαρμακευτική Grifols συμφώνησε να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό της Biotest και υπέβαλε πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών σε μια συμφωνία που αποτιμά τη γερμανική ανταγωνιστική της στα 1,6 δισ. ευρώ.
Η Grifols, η οποία παράγει φάρμακα βασισμένα σε πλάσμα αίματος, τόνισε πως έχει συμφωνήσει με την Tiancheng να αγοράσει τη συμμετοχή της ύψους 90% στην Biotest έναντι 1,1 δισ. Ευρώ, και προσφέρθηκε να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ήπια άνοδος και στην Ασία

Οι αγορές της Ασίας κατέγραψαν ήπια άνοδο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού, τις πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν την κινεζική Evergrande.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,4% στις 3.980 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,6% στις 30.500 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,5% στις 24.794 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 3.613 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψφε άνοδο +0,24% στις 59.282 μονάδες.
Σε ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), σημάδι ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος, υπό τον φόβο κατάρευσης του κολοσσού ακινήτων Evergrande.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η κίνηση έρχεται καθώς η κρίση που αντιμετωπίζει η Evergrande πυροσοτεί την ανησυχία για την υγεία του real estate της των αγορών της Κίνας.
Το άγχος αυξάνεται και λόγω της εποχικής ανόδου της ζήτησης για μετρητά, την ώρα που οι τράπεζες γίνονται απρόθυμες να δανείσουν προς το τέλος του τριμήνου, καθώς προετοιμάζονται για κανονιστικούς ελέγχους.
Η ρευστότητα επίσης τείνει να μειώνεται αυτή την περίοδο της χρονιάς, ενό ψει των διακοπών στις αρχές Οκτωβρίου.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης