Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2023 – Γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις

De Cos (ΕΚΤ): Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2023 – Γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις

Παρέμβαση του Pablo Hernandez de Cos στο απόηχο δημοσίευμάτων για αύξηση των επιτοκίων το 2023 και για επίτευξη του στόχου για το πληθωρισμό στο 2% έως το 2025

Σχετικά Άρθρα

Καμία αύξηση επιτοκίων στην Ευρωζώνη το 2023 δεν προβλέπεται από την ΕΚΤ, επισήμανε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Pablo Hernandez de Cos , στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times που έκανε λόγο για τη λήψη σχετικής απόφασης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Τα εν λόγω σχόλια ήρθαν έπειτα από δηλώσεις του Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, σε συνάντησή του με Γερμανούς οικονομολόγους, κατά τη διάρκεια της οποίας φαίνεται να δήλωσε πως η ΕΚΤ αναμένεται να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2% έως το 2025.
Αυτό επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη, την ίδια στιγμή, αδημοσίευτα εσωτερικά μοντέλα απολογισμού των πληθωριστικών πιέσεων της ΕΚΤ, το περιεχόμενο των οποίων αμφισβητεί εν μέρει η κεντρική τράπεζα.

Νωρίτερα…

Ο κ. De Cos απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και επεσήμανε πως «το συμπέρασμα που φαίνεται να βγαίνει από αυτό το άρθρο είναι ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2023, κάτι που είναι σαφώς πιο νωρίς από αυτό που περιμένει η αγορά σήμερα».
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, οι τρεις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μελλοντική καθοδήγηση της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δεν πληρούνται.
«Το προφανές συμπέρασμα του δημοσιογράφου δεν είναι βασικά συμβατό με τη μελλοντική μας καθοδήγηση (σ.σ. όσον αφορά τη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής)», κατέληξε.

Εσωτερικά μοντέλα

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Financial Times επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό έως το 2025, επικαλούμενη μη δημοσιευμένες εσωτερικές αναλύσεις που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων σε μόλις δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν αυτό επιβεβαιωθεί η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% θα έρθει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι σήμερα.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane φάνηκε να επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, όπως μεταδίδουν οι FT.

Η αποτυχία της ΕΚΠ

Η εσωτερική πρόβλεψη για τα επιτόκια αναμένεται να επιτείνει την ευρύτερη συζήτηση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα άκρως δυναμικά προγράμματα τόνωσης που έχουν σε ισχύ εδώ και χρόνια.
Η ΕΚΤ, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, επί χρόνια πάλευε να δώσει λίγη ώθηση στον πληθωρισμό και επανειλημμένως είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανόδου των τιμών.
Σήμερα, ο πληθωρισμός «τρέχει», αλλά αυτό οφείλεται πρωτίστως στο άλμα των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ενώ αναλυτές έβλεπαν τη Fed των ΗΠΑ να αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια από την επόμενη χρονιά, μετέθεταν για πολύ αργότερα την πρώτη αντίστοιχη κίνηση της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί προς τα πάνω φέτος παντού στον κόσμο, ενώ στην Ευρωζώνη έφθασε σε ρεκόρ δεκαετίας, αγγίζοντας το 3% τον περασμένο Αύγουστο. Από την πλευρά της η ΕΚΤ χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού «προσωρινή», ενώ προέβλεψε πως η μεταβολή των τιμών θα υποχωρήσει τον επόμενο χρόνο κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, πριν αγγίξει το 1,5%.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αναθεωρώντας τις προβλέψεις αυτές κάθε τρίμηνο ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών.
Ωστόσο, εντός της ΕΚΤ συλλέγονται στοιχεία που αφορούν ένα «σενάριο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα» σε ορίζοντα πενταετίας και το οποίο δεν δημοσιεύεται.

To σενάριο του Lane

Ο κ. Lane φέρεται να δήλωσε σε Γερμανούς οικονομολόγους πως βάσει του συγκεκριμένου σεναρίου ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%, λίγο μετά την παρέλευση της τριετίας για την οποία δημοσιοποιείται πρόβλεψη.
Μετά το εν λόγω δημοσίευμα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως «ο κ. Lane δεν άφησε να εννοηθεί σε συζήτηση που είχε με τους αναλυτές πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 2% λίγο μετά το τέλος της τριετούς περιόδου προβλέψεων της ΕΚΤ».
Ο ίδιος είπε πως «το συμπέρασμα που εξήγαγαν οι FT, ότι η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από το 2023, δεν συμβαδίζει με την οδηγία.
Ο κ. Lane ανέφερε σε δημόσια συνεδρίαση της περασμένη Τετάρτη πως επιμένοντας σε υψηλής κλίμακας μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ μπορεί να αγγίξει τον στόχο για 2% εν καιρώ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία».
Σε άλλη διαδικτυακή συζήτηση νωρίτερα την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ο κ. Lane εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

Δομικός πληθωρισμός

Όπως σχολιάζουν οι FT, για να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια, θα πρέπει οι προβλέψεις της να δείχνουν πως ο πληθωρισμός μέσα σε 18 μήνες θα διαμορφωθεί στο 2% και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους 18 μήνες.
Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, θα πρέπει να αυξηθεί αρκετά ώστε να συμφωνεί με τον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης