Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Εκδόθηκαν «πράσινα» ομόλογα αξίας 54,13 δισ. δολ. στο οκτάμηνο του 2021, αύξηση +152%

Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Εκδόθηκαν «πράσινα» ομόλογα αξίας  54,13 δισ. δολ. στο οκτάμηνο του 2021, αύξηση +152%
Εκτιμάται ότι η Κίνα θα χρειαστεί να κινητοποιήσει περισσότερα από 100 τρισ. γιουάν σε επενδύσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο της και να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2060
Σχετικά Άρθρα

Πράσινα ομόλογα αξίας 350 δισ.γιουάν (54,13 δισ.δολαρίων) εξέδωσε η Κίνα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, που σημαίνει αύξηση 152% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχοντας ήδη ξεπεράσει το συνολικό ποσό του 2020, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας περισσότερο από το ήμισυ των φετινών εκδόσεων εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας για «ομόλογα για ουδετερότητα στις εκπομπές διοξείδου του άνθρακα (carbon neutrality») που έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση του Πεκίνου σε καθαρή και χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα ενέργεια.
Η Κίνα έχει δεσμευθεί να κάνει πλήρη χρήση των νέων και καινοτόμων μηχανισμών προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Παραθυράκια» και εταιρικά ομόλογα

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά «παραθυράκια» στο πλαίσιο κανονισμών της Κίνας που επιτρέπουν τα πράσινα ομόλογα να χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση των ημερήσιων δραστηριοτήτων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.
Παρ΄όλα αυτά, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σκοπεύουν να εκδώσουν πράσινα ομόλογα το 2021 ώστε να βοηθήσουν στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας εκτιμά ότι η Κίνα θα χρειαστεί να κινητοποιήσει περισσότερα από 100 τρισ. γιουάν προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο της και να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2060.

Παγκόσμια κινητικότητα

Τα πράσινα ομόλογα γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή για τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς σπεύδουν να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματά τους για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.
Να σημειωθεί ότι το 2020 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερη κινητικότητα για την αγορά των πράσινων ομολόγων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Κλιματικά Ομόλογα (CBI), σε παγκόσμιο επίπεδο η έκδοσή τους ανήλθε στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 269,5 δισ. δολαρίων, ελαφρώς υψηλότερα από τα 266,5 δισ. δολάρια το 2019.
Αν και σε σχέση με τη συνολική αγορά ομολόγων αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της, τα πράσινα ομόλογα τυγχάνουν ευρείας ζήτησης, από τη στιγμή που η προσπάθεια για ευθυγράμμιση με τους στόχους για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, θα χρειασθεί επενδύσεις ύψους τρισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης