Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - εκλογές 2021: Όλα τα σενάρια και ο κίνδυνος μαζικής «μετανάστευσης» των αποταμιεύσεων στην Ελβετία

Γερμανία - εκλογές 2021: Όλα τα σενάρια και ο κίνδυνος μαζικής «μετανάστευσης» των αποταμιεύσεων στην Ελβετία
Η αποχώρηση του CDU από την εξουσία  ύστερα απο 16 χρόνια και το σενάριο συμμετοχής σε κυβερνητικό συνασπισμό του Die Linke
Σχετικά Άρθρα

Με τη 16χρονη διακυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel που ολοκληρώνεται μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σαββατοκύριακου, το ευρύτερο γερμανικό πολιτικό τοπίο πρόκειται να αλλάξει για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Και με το συνασπισμό CDU/CSU της Merkel να συνεχίζει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, ένα κόμμα που κυβερνά τη Γερμανία για 50 από τα τελευταία 70 χρόνια αντιμετωπίζει τώρα την πραγματική προοπτική αποχώρησης από την εξουσία.

Τα στοιχεία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU/CSU βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τους κεντροαριστερούς αντιπάλους SPD.
Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό (ιδιαίτερα για τους εύπορους Γερμανούς πολίτες) είναι τα κέρδη που αποκομίζουν οι πράσινοι και ένα ακροαριστερό κόμμα γνωστό ως Die Linke, ο ιδεολογικός και πολιτικός κληρονόμος των σοσιαλιστών που κυβέρνησαν την Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Για το CDU/CSU, αυτοί οι ακροαριστεροί είναι εξίσου μη αποδεκτοί σύμμαχοι με το AfD, ένα ακροδεξιό κόμμα που υπήρξε το πιο επιτυχημένο δεξιό κίνημα όσον αφορά την εκπροσώπησή του στη Bundestag κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι πιέσεις

Όλο και περισσότερο, ο Armin Lascet του CDU, ο υποψήφιος που διαδέχθηκε τη Merkel στην ηγεσία του κόμματος ασκεί πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο τους, Olaf Scholz, να δεσμευτούν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το Linke (Αριστερά), με το οποίο το SPD είναι πιθανότατα εγγυτέρα ιδεολογικά σε σχέση με τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με το Reuters.


Οι αντιδράσεις των επενδυτών

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Reuters, οι πιθανότητες του σεναρίυο αυτού είναι μικρές – Linke ψηφίζουν μόλις στο 6%, το μισό ποσοστό (11%) των Φιλελεύθερων, το οποίο πιθανώς δεν θα ήταν αρκετό για να δώσει στον Scholz την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αλλά για ορισμένους επενδυτές, η εξέλιξη αυτή είναι ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
«Η συμπερίληψη του Linke σε κυβερνητικό συνασπισμό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, το μεγαλύτερη πρόκληση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές  που προκύπτει από τις γερμανικές εκλογές», δήλωσε ο Sassan Ghahramani, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής SGH Macro Advisors που παρέχει συμβουλές σε hedge funds

Τι θα αλλάξει

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες εύποροι Γερμανοί προσπαθούν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία ενόψει της ψηφοφορίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με το Reuters.
Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, το ακροαριστεροί Linke και οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επαναφορά φόρου περιουσίας και η αυστηροποίηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να συμπεριληφθεί στην πολιτική ατζέντα.
«Για τους υπερ-πλούσιους, αυτό είναι πολύ κρίσιμο», δήλωσε δικηγόρος που παρέχει συμβουλές επί φορολογικών θεμάτων.
«Οι επιχειρηματικές οικογένειες ανησυχούν πολύ».
Επιπλέον, οι πολιτικές του Die Linke όπως το ανώτατο όριο στο ενοίκιο και οι φόροι ιδιοκτησίας για τους εκατομμυριούχους θα ήταν αρκετές για να τρομάξουν πολλούς στην επιχειρηματική τάξη της Γερμανίας.

Φόροι κληρονομιάς και φόρος εισοδήματος

Συγκεκριμένα, το SPD θέλει να εισάγει εκ νέου φόρο περιουσίας και να αυξήσει τους φόρους κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι (ο πλέον πιθανός εταίρος τους στον συνασπισμό) ευελπιστούν να φορολογήσουν τις μεγαλύτερες περιουσίες πιο σκληρά.
Παρόλο που και οι δύο οραματίζονται αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα μεγαλύτερα κλιμακια, και επαχθέστερη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε ο δικηγόρος.

Το ασφαλές καταφύγιο

Ούτως ή άλλως, ο φόβος μιας αριστερόστροφής κυβέρνησης, ενδεχομένως μιας κυβέρνησης με μνήμες από το κομμουνιστικό παρελθόν της Γερμανίας, έδειξε πόσοι εύποροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τον πλούτο τους.
Οι εισροές από τη Γερμανία επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος της UBS, της Credit Suisse και του Julius Baer.

Καταθέσεις στα 37,5 δολ.

Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου  τριμήνου! του 2021.
Σημείωση: αυτό το ποσόν δεν περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Αν έπρεπε να μαντέψουμε, αυτή η τάση πιθανότατα συνεχίστηκε καθώς το προβάδισμα του CDU στις δημοσκοπήσεις συρρικνώθηκε.

Ο κοκκινός.. φόβος

Σύμφωνα με το Reuters, πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά τα μη επισημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές συνεχίστηκαν: «Το τελευταίο τρίμηνο διπλασιαστηκαν οι ροές χρημάτων Γερμανών προς την Ελβετία», δήλωσε ένας βετεράνος σύμβουλος επενδύσεων σε μια μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς πελάτες.
Ένας διευθυντής σε τμήμα επενδύσεων ελβετική τράπεζας  περιέγραψε την τάση ως εξής:
«Πολλοί πλούσιοι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει ένα λάθος … προς τα αριστερά στη Γερμανία - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», σημείωσε.
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν μια βάση εκτός Γερμανίας, αν τα πράγματα καταστούν… κόκκινα εκεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης