Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Προσωρινό πρόβλημα οι αυξήσεις στις τιμές – Επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2022

Visco (ΕΚΤ): Προσωρινό πρόβλημα οι αυξήσεις στις τιμές – Επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2022
«Οι πιέσεις στις τιμές θα πρέπει να αποδειχθούν προσωρινές και να μην έχουν ως αποτέλεσμα συνεχή αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Visco
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών οφείλονται στον πληθωρισμό, που παρατηρείται σε βασικά προϊόντα και τις εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα πρέπει να θεωρούνται προσωρινές, όπως δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ) Ignazio Visco.
Σε ομιλία του προς τιμήν του οικονομολόγου Marcellο De Cecco, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας είπε ότι προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως οι υψηλότερες τιμές στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν περάσει στους καταναλωτές.
Οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει να παραμείνουν συγκρατημένες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων που έμειναν εκτός εργασίας από την πανδημία, σημείωσε, άποψη που υποστηρίζει την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022 μετά την κορύφωση τους επόμενους μήνες.

Η ΕΚΤ να ενεργήσει με προσοχή

«Οι πιέσεις στις τιμές παραγωγού θα πρέπει να αποδειχθούν προσωρινές και να μην έχουν ως αποτέλεσμα συνεχή αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Visco.
Η ΕΚΤ «θα πρέπει να ενεργεί με προσοχή για την αντιμετώπιση των κραδασμών που φαίνεται να έχουν προσωρινό χαρακτήρα».
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο.
Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι θεωρεί πως οι τρέχουσες αυξήσεις είναι «σε μεγάλο βαθμό παροδικές».
Ωστόσο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, όπως γράφει το Bloomberg.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Ο Visco αναγνώρισε ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας-καθώς και η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση-στη δυναμική των τιμών πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Τόνισε όμως ότι, βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να εξέρχεται από σχεδόν μια δεκαετία πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης