Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Ινστιτούτου BioRxiv: Τα αντισώματα του εμβολίου της Pfizer μειώνονται έως και 10 φορές, 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Έρευνα Ινστιτούτου BioRxiv: Τα αντισώματα του εμβολίου της Pfizer μειώνονται έως και 10 φορές, 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση
Η πτώση των επιπέδων των αντισωμάτων θα θέσει κίνδυνο την ικανότητα άμυνας του οργανισμού απέναντι στον Covid, εάν το άτομο μολυνθεί σύμφωνα με τη μελέτη
Σχετικά Άρθρα

Τα επίπεδα των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech μπορεί να υποστούν έως και 10 φορές μείωση, επτά μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, αναφέρει νέα μελέτη του βιολογικού ινστιτούτου BioRxiv.
Η πτώση των επιπέδων των αντισωμάτων θα θέσει κίνδυνο την ικανότητα άμυνας του οργανισμού απέναντι στον Covid, εάν το άτομο μολυνθεί σύμφωνα με τη μελέτη.
Στην έρευνα του BioRxiv που δημοσιεύτηκε πριν από την αξιολόγησή της από ομότιμους, πολλοί λήπτες του εμβολίου εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση αντισωμάτων στον ιό SARS-CoV-2, και τις παραλλαγές του συμπεριλαμβανομένων των Delta, Beta και Mu.
Ο Bali Pulendran του Stanford και ο Mehul Suthar του Πανεπιστημίου Emory δήλωσαν στο Reuters ότι η μελέτη δείχνει πως «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Pfizer-BioNtech προκαλεί υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους εμβολίου, αλλά αυτά τα επίπεδα μειώνονται σχεδόν 10 φορές μετά από επτά μήνες.
Ενώ το σώμα διαθέτει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει τον ιό, οι Pulendran και Suthar πρόσθεσαν ότι τα αντισώματα «είναι πολύ σημαντικά για την προστασία από τη μόλυνση που προκαλεί ο SARS-CoV-2».

Ενισχυτική δόση

Η μελέτη βασίστηκε σε 46 υγιείς συμμετέχοντες που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech.
Το αίμα των συμμετεχόντων δοκιμάστηκε μία φορά μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολιασμού και άλλη μια φορά μετά από έξι μήνες.
Οι ερευνητές πρότειναν τη χορήγηση ενός τρίτου ενισχυτικού εμβολιασμού ως μέτρο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.
Παλαιότερες αναφορές δεδομένων από μια μελέτη έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο επίπεδο τίτλων εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής Delta του ιού αφού έλαβαν αναμνηστική δόση έναντι εκείνων που έλαβαν μόλις δύο.
«Η τρίτη δόση αυξάνει τα αντισώματα στις εργαστηριακές μας μελέτες έως και 100 φορές υψηλότερα επίπεδα (μετά την τρίτη δόση) σε σύγκριση με (πριν)», δήλωσε ο Mikael Dolsten, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer.
Το εμβόλιο των δύο δόσεων των Pfizer/BioNTech βρέθηκε να είναι 96% αποτελεσματικό για τους πρώτους δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη της 28ης Ιουλίου από επιστήμονες των δύο εταιρειών.
Η έρευνα περιγράφει μια μείωση της αποτελεσματικότητας στο 83,7 % μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στις ΗΠΑ.
Περισσότερες από 226 εκατομμύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 151 εκατομμυρίων δόσεων Moderna και 15 εκατομμυρίων της Johnson & Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης