Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Sahin (BioΝΤech): Θα χρειαστεί νέο εμβόλιο για τον Covid το 2022 – Συνεχείς οι εμβολιασμοί, ο ιός θα μεταλλάσσεται

Αποκάλυψη Sahin (BioΝΤech): Θα χρειαστεί νέο εμβόλιο για τον Covid το 2022 – Συνεχείς οι εμβολιασμοί, ο ιός θα μεταλλάσσεται
O  ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις, που θα μπορούν να διασπάσουν την ανοσολογική απάντηση που δίνει το υπάρχον εμβόλιο, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech
Σχετικά Άρθρα

Θα χρειαστεί μία νέα σύνθεση εμβολίου μέχρι τα μέσα του 2022 για προστασία από τον Covid, καθώς ο ιός θα μεταλλάσσεται συνεχώς όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που πιθανότατα αποτελεί προπομπό για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ο άνθρωπος, που βρίσκεται πίσω από το πρώτο εμβόλιο για τον ιό, δήλωσε στους Financial Times ότι όσο περνά ο καιρός, θα εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα μπορούν να διασπάσουν την ανοσολογική άμυνα του σώματος.
«Φέτος (ένα διαφορετικό εμβόλιο) είναι εντελώς αχρείαστο.
Αλλά στα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική κατάσταση», προέβλεψε.
Μια συνεργασία μεταξύ της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer έφερε το πρώτο εμβόλιο Covid-19 στην αγορά.
Επίσης ήταν το πρώτο εμβόλιο βασισμένο στην τεχνολογία mRNA που κέρδισε την κανονιστική έγκριση και ήταν το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2021.

Αναποτελεσματικό το εμβόλιο στις νέες μεταλλάξεις

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Sahin ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις του Covid-19 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα το στέλεχος Delta, είναι πιο μεταδοτικές, αλλά όχι τόσο διαφορετικές ώστε να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων.
Οι αναμνηστικές δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν τις κύριες παραλλαγές, σημείωσε ο Sahin.
Ωστόσο, ο ιός θα αναπτύξει τελικά μεταλλάξεις, που θα μπορούν να διασπάσουν την ανοσολογική απάντηση που δίνει το εμβόλιο, τόνισε και έκανε λόγο για μία «προσαρμοσμένη» έκδοση του εμβολίου, προκειμένου να στοχεύσει ειδικά το νέο στέλεχος.
«Αυτός ο ιός θα παραμείνει και θα προσαρμόζεται περαιτέρω
», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να υποθέσουμε ότι ο ιός της επόμενης γενιάς θα είναι ευκολότερος στον χειρισμό του ανοσοποιητικού συστήματος από την υπάρχουσα.
Αυτή είναι μια συνεχής εξέλιξη και αυτή η εξέλιξη μόλις ξεκίνησε », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχείς εμβολιασμοί

Μέχρι το 2022, θα υπάρξουν δύο κύριες ροές στα προγράμματα εμβολιασμού, προέβλεψε ο Sahin.
Θα υπάρξουν ενισχυτικές δόσεις για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, καθώς και μια συνεχής ώθηση για εμβολιασμό ατόμων.
Η Pfizer και η BioNTech και άλλοι παρασκευαστές εμβολίων Covid-19 δέχθηκαν πίεση από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου να μοιραστούν τις πατέντες ώστε να επιτρέψουν την ευρύτερη παραγωγή εμβολίων.
Ο Sahin απέρριψε αυτό το αίτημα υπογραμμίζοντας πως τίθεται σε κίνδυνο ο ποιοτικός έλεγχος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, υποστήριξε από την πλευρά ότι θα αποθαρρύνει την καινοτομία.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες προσφέροντας διεύρυνση της πρόσβασης στο εμβόλιο και επενδύσεις στην παραγωγή σε περιοχές όπως η Αφρική, όπου τον περασμένο μήνα η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου παρασκευής εμβολίων στο Κέιπ Τάουν.
Ο Sahin δεν θέλησε να προβλέψει, πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer στο μέλλον.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι θα αγοράσουν άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, ώστε να τις δώσουν σε φτωχότερες χώρες.
biontech_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης