Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώνεται η προστασία του εμβολίου Pfizer ύστερα από 6 μήνες – Στο 90% η πρόληψη από βαριά νοσηλεία, θάνατο

Μειώνεται η προστασία του εμβολίου Pfizer ύστερα από 6 μήνες – Στο 90% η πρόληψη από βαριά νοσηλεία, θάνατο
Από το 88% στο 47% υποχωρεί η αποτελεσματικότητα στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης
Σχετικά Άρθρα

Μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer κατά της αποτροπής λοίμωξης από covid καταγράφει το εμβόλιο της Pfizer έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, όπως αναφέρει επιστημονική μελέτη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητα του μειώνεται από το 88% στο 47% περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Ωστόσο, υψηλή παραμένει η προστασία – στα επίπεδα του 90% - όσον αφορά την αποτροπή βαριάς νοσηλείας ή θανάτου για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ακόμα και έναντι της άκρως μεταδοτικής παράλλαξης Delta.

Τι αναφέρουν οι ερευνητές

Σύμφωνα με το Reuters, οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 - Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και από αυτούς το 6,6% είχε χρειαστεί νοσηλεία.
Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%.

Αποτελεσματικότητα έναντι Delta

Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Delta ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.
Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες.
Ειδικότερα, έναντι της Delta, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες.
Έναντι των άλλων στελεχών του κορωνοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.
«Για εμάς αυτό σημαίνει ότι η Delta δεν είναι μια παραλλαγή που διαφεύγει πλήρως των εμβολίων.
Εάν διέφευγε, τότε πιθανότατα δεν θα βλέπαμε τόσο μεγάλη προστασία μετά τον εμβολιασμό, επειδή σε αυτήν την περίπτωση ο εμβολιασμός δεν θα λειτουργούσε.
Θα άρχιζε από χαμηλά και θα παρέμενε χαμηλά» υποστήριξε η Sara Tartof επικεφαλής της μελέτης.

Που οφείλεται η πτώση

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Delta διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.
«Η εξειδικευμένη ανάλυση μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των μεταλλάξεων που μας ανησυχούν, συμπεριλαμβανομένης της Delta» ανέφερε ο Luis Jodar, αντιπρόεδρος και επικεφαλής γιατρός στα εμβόλια της Pfizer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης