Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μυστηριώδη long covid - Ο πρώτος επίσημος ορισμός

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μυστηριώδη long covid - Ο πρώτος επίσημος ορισμός
Ο πρώτος επίσημος ορισμός για τη long covid από τον ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα
Ορισμό για τη long covid δημοσίευσε για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιδιώκοντας να δώσει την απαραίτητη σαφήνεια σε μια από τις πιο μυστηριώδεις πτυχές της πανδημίας του κορωνοϊού.

O πρώτος επίσημος ορισμός για τη long covid

«Η κατάσταση μετά την covid - 19 εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2, συνήθως 3 μήνες από την εμφάνιση της covid -19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση», αναφέρει ο ΠΟΥ.
«Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία και άλλα ... τα οποία γενικά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι νέα, μετά την αρχική ανάρρωση από ένα οξύ επεισόδιο covid - 19 ή να επιμένουν από την αρχική ασθένεια.
Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή υποτροπές με την πάροδο του χρόνου».
Αυτός είναι ο πρώτος επίσημος ορισμός, με τον ΠΟΥ να αναφέρει ότι για τα παιδιά ενδεχομένως να ισχύσει ένας διαφορετικός ορισμός.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να προκύψει ένας επίσημος ορισμός της long covid επειδή υπάρχουν τόσα πολλά συνδεδεμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση.

Δεν τελείωσε η πανδημία

«Για τον ΠΟΥ ήταν ένα σημαντικό ζήτημα», δήλωσε την Τετάρτη ο Dr. Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να προκαλεί ασθένειες, συνεχίζει να προκαλεί θάνατο, αλλά συνεχίζει επίσης να προκαλεί μακροπρόθεσμες συνέπειες στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Ryan περιέγραψε τον ορισμό της μακροχρόνιας Covid ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», προτού προσθέσει ότι η κατανόηση της κατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να αλλάξει.

Μία σύγχρονη πρόκληση για την ιατρική

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από covid-19 υποφέρουν από τα κοινά συμπτώματα ενός επίμονου βήχα, πυρετού και δύσπνοιας και αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Ωστόσο, για μερικούς, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.
Ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι ποσοστό 10% έως 20% των ασθενών με covid-19 παρουσίασαν παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες μετά τη μόλυνση.
Αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, δύσπνοια και κατάθλιψη.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η κατάσταση είναι σαφώς ανησυχητική για τη δημόσια υγεία, δεδομένου του σημαντικού αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία, από το αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης έως οικονομικές απώλειες και πτώση της παραγωγικότητας.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη οδηγία θεραπείας ή αποκατάστασης για όσους πάσχουν από long covid, ακόμη και αν το μετα-ιικό σύνδρομο εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να εργάζονται.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet στις 28 Αυγούστου, περιέγραψε τη long covid ως «μια σύγχρονη ιατρική πρόκληση πρώτης τάξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης