Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλια τύπου mRNA κατά του καρκίνου

Εμβόλια τύπου mRNA κατά του καρκίνου
Όλα αυτά τα νέα υπερόπλα αναμένεται να εξοπλίσουν τη φαρέτρα των ειδικών σε αρκετά χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech και Μoderna) κατά της COVID σηματοδοτούν μια θαυμαστή νέα εποχή, κατά την οποία τέτοια εμβόλια θα συμβάλουν και στη μάχη έναντι άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η γρίπη, οι καρδιοπάθειες και το έιτζ.
Εδώ και αρκετό καιρό η BioNTech προσπαθεί να παρασκευάσει εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, των μαστών, του δέρματος κ.ά. και ήδη πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.
Εξατομικευμένα σκευάσματα στη μάχη έναντι και άλλων ασθενειών, όπως η γρίπη, οι καρδιο-πάθειες και το έιτζ.
O επικεφαλής της BioNTech, Sahin, εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν το μέλλον των αντικαρκινικών θεραπειών, τονίζει ότι κάθε κακόηθες νεόπλασμα είναι διαφορετικό και δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε μια γενική θεραπεία. Ακόμα και ασθενείς που πάσχουν από την ίδια μορφή καρκίνου, δεν εμφανίζουν πανομοιότυπους όγκους.

Ανοσοποιητική αντίδραση

Βασικός στόχος των αντικαρκινικών εμβολίων είναι η πυροδότηση ανοσοποιητικής αντίδρασης έναντι του όγκου που ήδη υπάρχει και όχι η πρόληψη της δημιουργίας του. Κάθε εμβόλιο στοχεύει σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις, οι οποίες ανιχνεύονται με τη γενετική ανάλυση τμήματος του όγκου που αφαιρείται με βιοψία.
Στη συνέχεια, αλγόριθμοι προβλέπουν ποιες πρωτεΐνες θα πυροδοτήσουν την ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτές κωδικοποιούνται σε ένα μόριο mRNA και το εμβόλιο είναι έτοιμο.
Οταν ο ασθενής εμβολιασθεί, οι πληροφορίες του εμβολίου mRNA «ζητούν» από τα κύτταρα να παρασκευάσουν πρωτεΐνες που στη συνέχεια «εκπαιδεύουν»το ανοσοποιητικό να «βλέπει» ως ξένους εισβολείς τις μεταλλάξεις του καρκινικού όγκου και να τις καταστρέφει. Τα συμβατικά καρκινικά εμβόλια στοχεύουν εναντίον ιών που προκαλούν καρκινογένεση και όχι εναντίον των καρκινικών όγκων.
Ολα αυτά τα νέα υπερόπλα αναμένεται να εξοπλίσουν τη φαρέτρα των ειδικών σε αρκετά χρόνια, αν βέβαια αποδειχθούν ότι είναι όσο αποτελεσματικά ελπίζουμε, χωρίς επ ουδενί αυτό να είναι εγγυημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης