Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θριαμβολογίες στην Ελλάδα για την επίσκεψη της Merkel αλλά η Γερμανία με την…Τουρκία σχεδιάζουν κοινές επενδύσεις

Θριαμβολογίες στην Ελλάδα για την επίσκεψη της Merkel αλλά η Γερμανία με την…Τουρκία  σχεδιάζουν κοινές επενδύσεις

Η Γερμανία, η οποία πολλάκις έχει εκφράσει τη στήριξή της στην Τουρκία, προτίθεται να πραγματοποιήσει με την Άγκυρα κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες

Σχετικά Άρθρα

(upd) Τυμπανοκρουσίες στην Αθήνα για την έλευση της Γερμανίδας απερχόμενης καγκελαρίου Angela Merkel στα τέλη Οκτωβρίου 2021 αλλά το Βερολίνο ισχυρές οικονομικές σχέσεις έχει με την Άγκυρα τις οποίες μάλιστα επεκτείνει.
Η Γερμανία, η οποία πολλάκις έχει εκφράσει τη στήριξή της στην Τουρκία, προτίθεται να πραγματοποιήσει με την Άγκυρα κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες.
Οι δύο χώρες θέλουν να επωφεληθούν από την εγγύτητα της Τουρκίας σε προσοδοφόρες αγορές και την τεχνογνωσία της Γερμανίας, όπως δήλωσε ένας εμπορικός αξιωματούχος στη Daily Sabah.
Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο μετά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία το Σάββατο (16/10/2021).
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πρόεδρος υποδέχθηκε την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο ηγέτες - οι οποίοι έχουν στενή σχέση που καλύπτει σχεδόν δύο δεκαετίες - συζήτησαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Οι χρυσές κοινές επενδύσεις

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Τουρκίας-Γερμανίας, Steven Young, τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων και δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει πολλές ελκυστικές πτυχές σημείωσε ότι «η τρέχουσα περίοδος είναι η πιο ευνοϊκή περίοδος για ξένες επενδύσεις στη χώρα».
Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μία διμερής οικονομική συνεργασία όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, υπογράμμισε.
Επεσήμανε εξάλλου επίσης ότι η Τουρκία τοποθετείται ως περιφερειακό κέντρο επενδύσεων λόγω της ισχυρής πρόσβασής της στις γειτονικές αγορές.
«Είναι πολύ εύκολο να έχετε πρόσβαση σε αγορές με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία μέσω της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Γερμανο - τουρκική συνεργασία

Ο Young πρόσθεσε ότι οι γερμανοτουρκικές επενδύσεις μπορούν επίσης να γίνουν σε αυτές τις τρίτες χώρες.
«Αυτό είναι ένα από τα έργα που ακολουθούμε ως Συμβούλιο.
Συναντηθήκαμε με τους Γερμανούς ομολόγους μας και παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασίες στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Γνωρίζουμε ότι οι διαφορετικές δεξιότητες των τουρκικών και των γερμανικών εταιρειών είναι συμπληρωματικά στοιχεία όσον αφορά στη συνεργασία.
Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι ένα μοντέλο συνεργασίας στο οποίο οι γερμανικές εταιρείες θα παρέχουν τεχνολογική υποδομή και οικονομική υποστήριξη και οι τουρκικές εταιρείες θα αναλάβουν κατασκευαστικές εργασίες και διαχείριση λειτουργίας θα είναι επιτυχής σε κοινά έργα σε τρίτες χώρες », εξήγησε.
Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να βελτιωθεί όσον αφορά τις επενδύσεις, είπε ο Young.
Εξάλλου η περιοδεία του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan σε χώρες της Δυτικής Αφρικής δεν είναι άσχετη με τις σχεδιαζόμενες κοινές επενδύσεις.

Σημαντικοί εμπορικοί εταίροι

Η Άγκυρα και το Βερολίνο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, με τη Γερμανία να ηγείται της λίστας ως κορυφαία πηγή εισαγωγών και εξαγωγών για την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.
Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης βαθιούς πολιτιστικούς δεσμούς λόγω της παρουσίας περίπου 5 εκατομμυρίων πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, ενώ η Τουρκία είναι μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών για τους Γερμανούς.
Η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας οι οποίες ανέρχονται σε 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γερμανία κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στις εξαμηνιαίες εξαγωγές της Τουρκίας το 2021.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, εξήχθησαν αγαθά αξίας 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.
Η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα στις εισαγωγές της Τουρκίας.
Τα προϊόντα που η Τουρκία εξάγει περισσότερο στη Γερμανία είναι: αυτοκίνητα, μηχανήματα, πλεκτά ρούχα, μη πλεκτά ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές.
Μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά και φαρμακευτικά προϊόντα διακρίνονται μεταξύ των εισαγόμενων προϊόντων.
Η Γερμανία έχει άμεσες επενδύσεις 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία , που αντιστοιχεί στο 14% των διεθνών άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία.
Περισσότερες από 7.600 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στη χώρα.
00_2.jpg

Γερμανική στήριξη σε όλους τους τομείς

Δεν είναι μόνο ο τομέας των επενδύσεων στον οποίο το Βερολίνο παρέχει στήριξη στην Τουρκία και αυτή έχει εκφραστεί πολλαπλώς, όπως συνέβη και στην επίσκεψη της Merkel στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 16/10/2021.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Erdogan, η Merkel αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει και στην Αθήνα κατά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Υποστήριξη στην Τουρκία

H Merkel υπογράμμισε, πως είναι αναγκαιότητα για την ΕΕ να υποστηρίξει την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού και της εμπορίας ανθρώπων.
Από την πλευρά του ο Erdogan έπλεξε το εγκώμιο της Merkel κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της καγκελαρίου.
«Έχουμε δημιουργήσει μία στενή σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό με την αξιότιμη φίλη μου κ. Merkel μετά την έναρξη της θητείας της το 2005», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Erdogan τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος επεδείκνυε πάντα μία προσέγγιση συνετή και βασισμένη σε λύσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε επίσης τη Merkel για τον καθοριστικό ρόλο σε διάφορες κρίσεις που πέρασε η ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
01_2.jpg

Γερμανικά συμφέροντα μόνιμης βάσης στην Τουρκία

Η είδηση της επίσκεψης Merkel γίνεται γνωστή στον απόηχο της γαλλικής «προσγείωσης» για την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε, πως η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Ελλάδα και με τον τρόπο καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης διευκρινίζει τα όρια των γαλλικών δεσμεύσεων, τα οποία δεν καλύπτουν αμφισβητήσεις επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως δηλαδή είναι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όποτε αυτή ανακηρυχθεί στις αμφισβητούμενες από την Τουρκία θαλάσσιες περιοχές.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας απουσία της Γερμανίας που έχει πολιτικά ζητήματα να διαχειριστεί δεν είναι ικανή από μόνη της να βάλει τις βάσεις για ευρωστρατό και για κοινό αμυντικό δόγμα της Ευρώπης.
Χώρες της Μεσογείου αλλά και η Γερμανία έχουν ζωτικά συμφέροντα μόνιμης βάσης στην Τουρκία.

Πώς άδειασε η Merkel την ελληνογαλλική συμφωνία

Εξάλλου την ελληνογαλλική συμφωνία είχε επικρίνει τις προηγούμενες μέρες και η ίδια η Merkel.
«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ παίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Η Τουρκία έχει μεγάλους στόχους και υπάρχουν κατά καιρούς πολλές απογοητεύσεις στις σχέσεις.
Πρέπει να βρούμε πιο ρεαλιστικές συμφωνίες»
Όλα αυτά τα ανέφερε η Merkel ως απάντηση και στην ελληνογαλλική συμφωνία.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης