Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτο ράλι για την μετοχή του Trump στη Wall, κέρδη +800% σε δύο ημέρες - Φρενίτιδα από τους μικρομετόχους

Απίστευτο ράλι για την μετοχή του Trump στη Wall, κέρδη +800% σε δύο ημέρες - Φρενίτιδα από τους μικρομετόχους
«Truth Social»: Ο Donald Trump προανήγγειλε τη δική του πλατφόρμα social media
 

Δεύτερη ημέρα εκτίναξης για την εταιρεία κέλυφος Digital World Acquisition Corp., μέσω της οποίας η μιντιακή επιχείρηση του Donald Trump θα εισέλθει στον μαγικό επενδυτικό κόσμο της Wall Street.
Με μεγάλη δύναμη πυρός από τους μικρομετόχους η Digital World Acquisition Corp. (DWAC) έφτασε μέχρι και +216%, με το τέλος της συνεδρίασης να τη βρίσκει στο +126%.
Την προηγούμενη ημέρα σημείωσε απόδοση +350%, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στα 95,50 δολ.
Ωστόσο, το Trump effect δεν περιορίστηκε στην DWAC.
Η Phunware, η νεοφυής εταιρεία διαφημιστικού λογισμικού που ενεπλάκη στην εκστρατεία επανεκλογής του Trump το 2020, έκανε άλμα σε συμφωνία με την DWAC.
Κατά την τελευταία διαπραγμάτευση σημείωσε άνοδο 624% στα 11,09 δολάρια την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου (+980 την τελευταία εβδομάδα).

«Truth Social»: Ο Donald Trump προανήγγειλε τη δική του πλατφόρμα social media

Υπενθύμιζεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανήγγειλε την ίδρυση του δικού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, που βάπτισε «Truth Social», αφού εκδιώχθηκε τον Ιανουάριο από τις πλατφόρμες Twitter, Facebook και YouTube, που τον κατηγόρησαν για υποκίνηση βίας των οπαδών του ήδη πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.
«Δημιούργησα τον Truth Social και τον όμιλο Trump Media and Technology για να αντισταθούμε στην τυραννία των γιγάντων της τεχνολογίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, διευκρινίζοντας ότι ο νέος ιστότοπος θα λειτουργήσει εντός 2022.
Εξέφρασε την πρόθεσή του η εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον όμιλο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται.
Αυτό είναι απαράδεκτο», εξήγησε ο μεγιστάνας των ακινήτων, προσθέτοντας ότι σκοπός του νέου ιστότοπου θα είναι να «δώσει φωνή» σε «όλους».
Η εφαρμογή για την πρόσβαση στον ιστότοπο είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία στο App Store της Apple και η πιλοτική («beta») λειτουργία της θα αρχίσει για προσκεκλημένους χρήστες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας.
Θα προσφερθεί επίσης συνδρομητική υπηρεσία βίντεο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump επιδιώκει την επιστροφή του στα social media.
Μια από τις προηγούμενες προσπάθειες περιλάμβανε τη δημιουργία online εργαλείου επικοινωνίας, το «From the Desk of Donald J Trump», αποκαλούμενο και «δοξασμένο ιστολόγιο».
Η νέα εταιρεία - η επίσημη διεύθυνση της οποίας είναι το ιδιωτικό κλαμπ του Trump στο Mar-A-Lago, θα έχει πρόεδρο τον... πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίο δήλωσε σχετικά πως «η αποστολή της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν αντίπαλο στη δημοκρατική κοινοπραξία μέσων (σ.σ. ενημέρωσης και ψυχαγωγίας)».
Η ανακοίνωση δεν προκαλεί έκπληξη καθώς εδώ και μήνες ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν κάνει αναφορές για τη δημιουργία νέας κοινωνικής πλατφόρμας.


Τι είναι οι SPAC 

Mια SPAC είναι μία εταιρεία κέλυφος, μία οντότητα με ένα και μόνο σκοπό: Την συγκέντρωση χρημάτων.
Όταν ένα SPAC πραγματοποιεί είσοδο στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές της, συνήθως στην τιμή των 10 δολαρίων για την κάθε μία, γνωρίζοντας πως θα συγχωνευτεί με μία ιδιωτική εταιρεία.
Δεν γνωρίζουν όμως με ποια, εξού και το προσωνύμιο «Blank check company- εταιρεία λευκής επιταγής».
Αφότου συγκεντρωθεί ένα ποσό, οι άνθρωποι πίσω από το SPAC, οι σπόνσορες, αναζητούν έναν στόχο για συγχώνευση.
Στο μεσοδιάστημα, τα χρήματα των μετόχων κρατούνται σε ένα trust account.
Ακριβώς επειδή οι μέτοχοι δεν γνωρίζουν σε ποια εταιρεία επενδύουν, οι SPAC, πλέον, συνήθως οργανώνονται από θεσμικούς επενδυτές και βετεράνους της Wall Street.
Όταν, μετά από θετική ψήφο των μετόχων, η συγχώνευση με μία άλλη εταιρεία ολοκληρωθεί, οι επενδυτές έχουν δύο επιλογές:
Είτε ανταλλάσουν το ποσοστό τους στο SPAC με μετοχές στη νέα, συγχωνευμένη εταιρεία, είτε παίρνουν τα λεφτά τους πίσω από το trust account με επιτόκιο.
Ως ανταμοιβή για τις ενέργειες τους, οι σπόνσορες του SPAC παίρνουν στην κατοχή τους ένα σημαντικό ποσοστό στην δημόσια, πλέον, εταιρεία.
Ωστόσο, αν δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν μία συγχώνευση, τότε η SPAC διαλύεται και οι επενδυτές, πάλι, παίρνουν πίσω το ποσό επένδυσής τους, μαζί με το επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης