Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Ανεπιθύμητοι οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ – Πρέπει να απελαθούν από την Τουρκία, επέδειξαν απρέπεια

Erdogan: Ανεπιθύμητοι οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ – Πρέπει να απελαθούν από την Τουρκία, επέδειξαν απρέπεια
Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Erdogan κατηγορώντας τους για «απρέπεια»
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Osman Kavala.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η απειλή για απελάσεις διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί και στην κορυφή της λίστας φέρεται να είναι η πρέσβειρα της Ολλανδίας.
Πρόκειται για μία κίνηση, που αναμένεται να επιδεινώσει δραματικές τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Δύσης αλλά και τον Erdogan να είναι ανυποχώρητος στην υπόθεση Kavala. 
Ο Kavala βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η κοινή ανακοίνωση και η οργή Erdogan

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Kavala, Τούρκου εκδότη και μαικήνα.
Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.
«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως.
Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Erdogan σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.
Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Erdogan κατηγορώντας τους για «απρέπεια».
«Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.
Αν και δεν διευκρίνισε, εάν πρόκειται περί απέλασης των 10 πρεσβευτών, τόνισε παρόλα αυτά πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία.


Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «μια ομάδα πρεσβευτών στην Άγκυρα, που εξέδωσαν κοινή δήλωση, αντίθετα με τις διπλωματικές πρακτικές, σχετικά με μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών».
«Έχει μεταφερθεί ότι αυτή η δήλωση σχετικά με μια νομική διαδικασία που διεξάγεται από το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα είναι απαράδεκτη και προσπαθεί να πολιτικοποιήσει τις νομικές διαδικασίες και να ασκήσει πίεση στην τουρκική δικαιοσύνη.
Αυτή η δήλωση είναι επίσης αντίθετη με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που οι πρεσβευτές ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Όπως καταγράφεται στο σύνταγμά μας, η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπενθυμίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις».
Η Άγκυρα επισημαίνει επίσης ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) συχνά αγνοούνται και δεν εφαρμόζονται, λέγοντας ότι η εστίαση μόνο σε υποθέσεις που σχετίζονται με την Τουρκία και την υπόθεση Kavala στην ατζέντα ανά πάσα στιγμή είναι «ανειλικρινής».
Όπως γράφει η Daily Sabah, οι 10 πρέσβεις είχαν προειδοποιηθεί να παραμείνουν εντός του πλαισίου των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Απομεινάρι του Soros

Οι 10 χώρες με κοινή δήλωση, που είχαν υπογράψει, κατηγορούσαν την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας και τα δικαιώματα των πολιτών.
Ο Erdogan επέκρινε και την Παρασκευή (22/10) την κοινή δήλωση των και χαρακτήρισε τον Kavala, απομεινάρι του Soros.
«Αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το απομεινάρι του Soros προσπαθούν να τον αφήσουν ελεύθερο. Είπα στον υπουργό Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Γιατί οι 10 πρεσβευτές να κάνουν μια τέτοια δήλωση;
Πώς τολμάς να δώσεις ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαι; Τι λένε; "Απελευθέρωση του Kavala".
Αφήνετε ελεύθερους τους ληστές, τους δολοφόνους, τους τρομοκράτες στις χώρες σας; », διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Sassoli: Απολυταρχική διολίσθηση της Τουρκίας

Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, David Sassoli σε σχέση με τις αποφάσεις της 'Αγκυρας για τους δέκα πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Osman Kavala.
Ειδικότερα, ο Sassoli με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι: «η απέλαση δέκα πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης.
Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Osman Kavala».
tweet.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης