Τελευταία Νέα
Διεθνή

Imperial College: Oι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού

Imperial College: Oι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τη μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού
Νέα επιδημιολογική μελέτη ανατρέπει όλα όσα υποτίθεται ότι γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα
Σχετικά Άρθρα

Νέα επιδημιολογική μελέτη έρχεται να συνταράξει τα νερά της ιατρικής κοινότητας, ανατρέποντας όλα όσα υποτίθεται ότι γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα έως τώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, η παράλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους ανθρώπους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η μελέτη δείχνει πώς η παράλλαξη Delta δύναται να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.
Βέβαια, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Τι αναφέρει η έρευνα

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.
«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 βρήκαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η δρ Anika Singanayagam, εκ των συντακτών της μελέτης.
«Τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για το γεγονός ότι η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Στην έρευνα συμμετείχαν 621 εθελοντές.
Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.
Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.
Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ.
Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.
Ο επιδημιολόγος Neil Ferguson σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Delta σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα.
«Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους.
«Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης