Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι απαντά ο Cavusoglu στις κατηγορίες για εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μέσω πώλησης drones

Τι απαντά ο Cavusoglu στις κατηγορίες για εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μέσω πώλησης drones

Έντονος προβληματισμός και στο ΝΑΤΟ μετά τις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας, πως επιχειρεί να εμπλέξει και τη βορειοατλαντική συμμαχία στο ουκρανικό ζήτημα

Σχετικά Άρθρα

Τα τουρκικά drones, που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό, δεν μπορεί να είναι λόγος να κατηγορείται η Άγκυρα για εμπλοκή στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Κατασκευάζονται στην Τουρκία αλλά δεν μπορεί να προσάπτονται ευθύνες στην Άγκυρα για το πώς χρησιμοποιούνται, σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη, ο Cavusoglu είπε ότι αυτά τα όπλα δεν μπορούν πλέον να αναφέρονται ως τουρκικά όπλα μετά τη συμφωνία πώλησης.
«Κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά ανήκουν στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά, όπως γράφει η Daily Sabah.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ρωσικά όπλα

Ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι, ο τουρκικός στρατός προμηθεύτηκε όπλα από διάφορες χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - κατά τη διάρκεια των «επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών» αλλά ποτέ δεν κατηγόρησε τη Ρωσία για αυτό.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την Τετάρτη (27/10/2021) την ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να πωλήσει drones στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, πρόκειται για μία απόφαση, που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές ανησυχίες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov καυτηρίασε το γεγονός πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής για να πλήξει θέσεις στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ουκρανία αγόρασε εξελιγμένα τουρκικά drones για να ενισχύσει τον στρατό της και έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για την παραγωγή των ίδιων αεροσκαφών σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το drone προκειμένου να αναγκάσει τους φιλορώσους αυτονομιστές σε κατάπαυση του πυρός την Τρίτη (26/10). Ανέφερε ότι το drone έπληξε μια μονάδα πυροβολικού που ανήκε σε φιλορώσους αυτονομιστές, χωρίς το αεροσκάφος να διασχίσει τη γραμμή που χωρίζει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ενδελεχείς έρευνες

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει αρχίσει ενδελεχή για τα τουρκικά drones, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) υπό τη διοίκηση του καθεστώτος του Κιέβου υποστήριξαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μάχη εναντίον Ρώσων ανταρτών.
Αυτή είναι μια δυνητικά δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο που σιγοκαίει, αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Διότι σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προμήθευαν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου για να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών ανταρτών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι είναι επίσης γνωστό ότι έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Τρομακτικών διαστάσεων εξέλιξη

Η Βρετανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση πυραύλων Brimstone στο ουκρανικό ναυτικό.
Αλλά η προφανής ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών drones είναι μια έντονη αλλαγή του παιχνιδιού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας άφησε να εννοηθεί τη σοβαρότητα όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/10/2021 ότι η Μόσχα διενεργεί επείγουσες έρευνες σχετικά με την συμμετοχή των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2.

Η παραδοχή της Ουκρανίας

Η χρήση τουρκικών drones στη σύγκρουση στο ανατολικό Donbass είναι αμυντική και δεν παραβιάζει συμφωνίες, παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelesnky.
Τα Bayraktar TB2 αναπτύχθηκαν από τον ουκρανικό στρατό για πρώτη φορά πρόσφατα για να καταστρέψει ένα οβιδοβόλο που χρησιμοποιούσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή.
Το Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να αναγκάσει τους αυτονομιστές να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε δήλωση στο Facebook. Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τους οβίδες, ανέφερε η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης