Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Β. Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Zaev - Τα σενάρια και ... οι εκλογές

Πολιτική κρίση στη Β. Μακεδονία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Zaev - Τα σενάρια και ... οι εκλογές
Αιτία η συντριβή του κόμματος του στις δημοτικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα και από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσε ο Zoran Zaev ύστερα από τη συντριβή του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τόσο στην πρωτεύουσα Σκόπια όσο και σε άλλους 43 μεγάλους δήμους.
Ο Zaev ανακοίνωσε πως με την παραίτηση του αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν την ήττα.
Πάντως, η παραίτηση αυτή δεν συνεπάγεται αυτόματα και την κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Zaev αναφέρει στη δήλωση παραίτησης του πως η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Ωστόσο, μεγάλες απώλειες υπέστη και το αλβανικό κόμμα DUI του Ali Ahmeti, το οποίο συγκυβερνά μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το DUI υπέστη βαριά ήττα στο Τέτοβο, την πόλη όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.
Βάσει αυτών των δεδομένων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεγάλος νικητής το VMRO-DPMNE

Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Hristijan Mickoski, αργά χθες βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Zaev απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Κατά τον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) υπέστη συντριπτική ήττα τόσο στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων όσο και σε άλλους 43 μεγάλους δήμους της χώρας.

Τα σενάρια

Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και αυτή είναι ισχνή μια και υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 εδρών.
Κατά συνέπεια, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο - ή κάποια - από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη «μεταπήδηση» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Σε περίπτωση που δεν «ευοδωθεί» κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έχει κυβέρνηση υπό παραίτηση.

Οι εκλογές του 2020

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2020, οι Σοσιαλδημοκράτες του Zaev κέρδισαν 46 από τις 120 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση με το αλβανικό DUI, του Ali Ahmeti (15 έδρες) και ένα ακόμα μικρότερο αλβανικό κόμμα, την Αλβανική Συμμαχία.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Zaev είχε δεσμευθεί ότι θα εργαστεί για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Παρόλο αυτά, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν άφηνε και πολλές ελπίδες για πολιτική σταθερότητα.
Για πρώτη φορά ο Zaev ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2017, όταν και έβαλε τέλος στην δεκαετή και πλέον κυριαρχία του δεξιού και εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης