Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για 84 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για 84 εκατομμύρια εργαζόμενους  στον ιδιωτικό τομέα

Το δικαστήριο επισημαίνει σημαντικά συνταγματικά ζητήματα καταπάτησης της ατομικής ελευθερίας  στην επιβολή του μέτρου 

Σχετικά Άρθρα

Ομοσπονδιακό ακυρωτικό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 την αναστολή ισχύος του μέτρου της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden βάσει του οποίου δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είτε θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε θα πρέπει να ελέγχονται εβδομαδιαία μέσω διαγνωστικών τεστ για τον COVID, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters 6 Νοεμβρίου 2021.
Το Ακυρωτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την πέμπτη περιφέρεια του Τεξας επικαλέστηκε για την απόφασή του «σοβαρά νομοθετικά και συνταγματικά» ζητήματα στο μέτρο του  υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Της απόφασης προηγήθηκε η σφοδρή αντίδραση των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών κατα του εν λόγω  μέτρου οι οποίοι δεσμεύτηκαν να το ανατρέψουν διά της δικαστικής οδού καθώς θα επιταθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστικη΄ελυσίδα λόγω της έλλειψης εργαζομένων.

«Νικήσαμε»

«Χθες, μήνυσα την κυβέρνηση Biden για την παράνομη εντολή του OSHA», έγραψε στο Twitter το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 2021 ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton .
"Νικησαμε. Μόλις σήμερα το πρωί, επικαλούμενος "σοβαρά νομικά και συνταγματικά ζητήματα", το ακυρωτικό δικαστήριο της 5ης Περιφέρειας ανέστειλε την ισχύ του μέτρου.
Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και δεν θα σταματήσω ποτέ να αντιστέκομαι στην αντισυνταγματική υπέρβαση της εντολής που έλαβε από αυτήν τη νκυβέρνησης!», σημείωσε.

Και στη Νέα Ορλεάνη

Η Wall Street Journal
αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της (6 Νοεμβρίου 2021) ότι το ακυρωτικό δικαστήριο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη δήλωσε ότι θα εξετάσει γρήγορα εάν θα εκδώσει εντολή αναστολής του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των στεστ, διατάσσοντας την κυβέρνηση Biden να καταθέσει τα αρχικά νομικά έγγραφα μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021

NEWS_YORK.PNG
Η προθεσμία εκπνέει στις 4 Ιανουαρίου


Ποια είναι η πολιτική του Biden για τον COVID και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζόμενους;
Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 , η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ (OSHA) όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου 2022 για τους Αμερικανούς που εργάζονται σε μεσαίες ή μεγάλες επιχιερήσεις είτε να εμβολιαστούν είτε να ελέγχονται εβδομαδιαία για τη νόσο COVID-19 με διαγνωστικά τεστ.
Επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο σχεδόν 14.000 δολ. (12.105 ευρώ) ανά παράβαση του μέτρου.

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 84 εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση επέβαλε επίσης σε όλους τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και σε όσους εργάζονται σε εταιρείες που έχουν συμβάσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εμβολιαστούν πλήρως κατά της νόσου COVID-19  -  μια απόφαση που επηρεάζει περίπου 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει επίσης μήνυσαη από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis,, Ρεπουμπλικανό και σύμμαχο του πρώην προέδρου Donald Trump, για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Βροχή αγωγών.. απο 19 πολιτείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις ξεχωριστές αγωγές κατατέθηκαν από 18 πολιτείες στο τέλος (30) Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να ανασταλεί η ισχύς της εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του Covid με το επιχείρημα πως παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Γενικοί εισαγγελείς από την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Αϊόβα, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ συνεπέγραψαν μία αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Μιζούρι.
Μια άλλη ομάδα πολιτειών, όπως η Τζόρτζια, η Αλαμπάμα, το Αϊντάχο, το Κάνσας, η Νότια Καρολίνα, η Γιούτα και η Δυτική Βιρτζίνια κατέθεσαν μήνυση στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στη Τζόρτζια.
Το Τέξας μήνυσε επίσης μεμονωμένα την αμερικανική διοίκηση.

Κατάχρηση εξουσίας

Οι πολιτείες ζήτησαν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να σταματήσει το εκτελεστικό διάταγμα Biden για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έως τις 8 Δεκεμβρίου 2021, υποστηρίζοντας ότι η εντολή παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία και αποτελεί κατάχρηση της ομοσπονδιακής εξουσίας.
«Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρήσει να ασκήσει αντισυνταγματικά τη θέλησή της και να εξαναγκάσει εργαζόμενους με ομοσπονδιακές συμβάσεις έργου να υποβληθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πολλοί φορείς και επιχειρήσεις θα μείνουν χωρίς εργατικό δυναμικό, επιδεινώνοντας περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γενικός Εισαγγελέας του Μισούρι Eric Schmitt.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει τους εμβολιασμούς και γι' αυτό καταθέσαμε μήνυση - για να σταματήσει αυτή η παράνομη, αντισυνταγματική ενέργεια», συνέχισε.
Ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας του Νιου Χάμσαϊρ, John Formella, τόνισε, πως τα εμβόλια κατά του Covid είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ενθαρρυντικά, αλλά τα οφέλη «δεν δικαιολογούν την παραβίαση του νόμου».
Επίσης μήνυση κατέθεσε και η πολιτεία της Φλόριντα, ανεβάζοντας σε 19 τον αριθμό των πολιτειών που αντιδρούν στην εντολή της διοίκησης Biden.


Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος παραμένει βέβαιος ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν θα οδηγηθεί σε δικαστική ακύρωση .
«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορεί να περάσει το μέτρο», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.
«Όσον αφορά τη νομική πλευρά αυτού του θέματος, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη για να αποφευχθεί η πιθανή λανθασμένη πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση σχετικά με το προσωρινό πρότυπο ασφάλειας στο εργασιακό χώρο έκτακτης ανάγκης που είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Είναι ένα πρότυπο για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και αφορά είτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είτε τα τεστ»

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων


Ο Biden έχει υποστηρίξει, πως το εκτελεστικό διάταγμα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού θα βοηθήσει στον τερματισμό της θανατηφόρας πανδημίας, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν αντιταχθεί στην εντολή και έχουν προειδοποιήσει με παρόμοιες νομικές ενέργειες.
Το Τέξας
κατέθεσε μία τέτοια αγωγή σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, επιδιώκοντας να παρεμποδίσει την ισχύ της εντολής.
«Η κυβέρνηση Biden έχει επανειλημμένα εκφράσει την περιφρόνησή της για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο και έχει διαπράξει επανειλημμένες και καταχρηστικές ομοσπονδιακές υπερβάσεις για να επιβάλει στους Αμερικανούς κάτι που δεν θέλουν», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Ken Paxton.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τους πολίτες τη βούληση να κάνουν ή όχι το εμβόλιο.
Εάν ο πρόεδρος πιστεύει ότι η υπομονή του εξαντλείται, υποτιμά σαφώς την έλλειψη υπομονής από τους Τεξανούς των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζει», σημείωσε.
Ορισμένες πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αντιδράσουν στο σχέδιο του Biden να ζητήσει από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ να εκδώσει μία οδηγία που θα επιβάλλει τον εμβολιασμό για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Biden να παρακάμψει το νόμο ή να αναγκάσει τους κατοίκους της Τζόρτζια να επιλέξουν μεταξύ του βιοπορισμού τους ή αυτού του εμβολίου», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πολιτεία Brian Kemp.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης