Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Προσφυγικό και πανδημία οι μεγαλύτερες προκλήσεις της καγκελαρίας μου

Merkel: Προσφυγικό και πανδημία οι μεγαλύτερες προκλήσεις της καγκελαρίας μου
Δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της πολιτικής για την κλιματική κρίση είπε η κα.Merkel
Σχετικά Άρθρα

Το προσφυγικό ζήτημα του 2015 και η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 16ετους θητείας της στην καγκελαρία της Γερμανίας υποστήριξε η Angela Merkel σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
«Τα δύο γεγονότα τα οποία προσωπικά θεωρώ ότι αποτελούσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν πρώτον ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφθασαν εδώ το 2015 - δεν θέλω να μιλάω για κρίση, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι.
Έτσι, πρώτα ήταν η πίεση που δεχθήκαμε από τους πολλούς ανθρώπους που εγκατέλειπαν τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες.
Και το δεύτερο, τώρα είναι η πανδημία του κορωνοϊού.
Ίσως αυτές να ήταν οι κρίσεις στις οποίες είδαμε ξεκάθαρα πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα και πώς οι ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μια κλωστή.
Για μένα, αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις», είπε η καγκελάριος Merkel, η οποία υποστήριξε πως η ΕΕ ακόμα χρειάζεται να βρει «ένα κοινό σύστημα για να αντιμετωπίζει θέματα ασύλου και μετανάστευσης» καθώς και να δημιουργήσει μια ισορροπία ανάμεσα στις χώρες προέλευσης και στα κράτη πρώτης υποδοχής των μεταναστών.

Ναι τα καταφέραμε

Κληθείσα να σχολιάσει την διάσημη πλέον δήλωσή της για το προσφυγικό από το 2015, «θα τα καταφέρουμε», η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι «δεν πήγαν όλα όπως θα έπρεπε, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία το πόσοι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στη Γερμανία και πόσοι ζουν και εργάζονται ακόμη στη χώρα».
«Ναι, τα καταφέραμε.
Και εννοώ ‘εμείς’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Γερμανία που βοήθησαν να τα καταφέρουμε, όπως δήμαρχοι, εθελοντές, γείτονες, εργαζόμενοι» τόνισε η Merkel.
Εμφανώς χαλαρή και χαμογελαστή η Merkel υποστήριξε πως δεν είναι μηχανή αλλά άνθρωπος και πως πάντα προσερχόταν στις συνομιλίες και στις διασκέψεις με ανοιχτό μυαλό.
Τι γινόταν, αν έπρεπε να συζητήσει με κάποιον ηγέτη που είχε τελείως διαφορετικές απόψεις;
«Ακόμα και εάν κάποιος είχε διαμετρικά αντίθετες απόψεις, έπρεπε να τον ακούσεις.
Στο τέλος, εάν δεν ακούγαμε ο ένας τον άλλο, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε και λύσεις» είπε η καγκελάριος.

Μη ικανοποίηση για το κλίμα

Αναφερόμενη στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η Merkel είπε ότι είναι υπερήφανη για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της Γερμανίας, ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της πολιτικής για το κλίμα δεν είναι ικανοποιητικό. «Χρειαζόμαστε πάντα πλειοψηφίες για τις αποφάσεις μας.
Είναι κάτι που το συζητώ συχνά με ακτιβιστές.
Λένε ‘πρέπει να κάνετε αυτό τώρα’ και εγώ λέω ‘μα χρειάζομαι πλειοψηφία’.
Υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις από την κοινωνία και πολλοί φόβοι.
Υπήρξα πάντα προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους και πάλι δεν μπορώ να πω σήμερα ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό» τόνισε η Merkel.

Σήμα σταθερότητας

Ερωτηθείσα σχετικά με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών και πιθανότατα επόμενου καγκελάριου Olaf Scholz (SPD) μαζί της στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, η Merkel αφού επεσήμανε πως η ενέργεια αυτή δεν ήταν και τόσο «γενναιόδωρη» απέναντι στον Scholz δεδομένου ότι εκείνος, ως υπουργός Οικονομικών, θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι παρών σε αυτές τις επαφές, ανέφερε ότι πράγματι έδωσε το παρών μαζί με τον Scholz σε πολλές διμερείς συναντήσεις.
«Ήταν σημαντικό να δείξουμε ότι η νυν Καγκελάριος και ο πιθανός διάδοχός της συνεργάζονται καλά.
Αυτό στέλνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραγμένο κόσμο.
Θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό» είπε η κα.Merkel, η οποία ωστόσο σημείωσε πως η ενέργεια αυτή δεν ήταν και τόσο «γενναιόδωρη» απέναντι στον Scholz δεδομένου ότι εκείνος, ως υπουργός Οικονομικών, θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι παρών σε αυτές τις επαφές.

Η επόμενη ημέρα

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει όταν αποχωρήσει από την καγκελαρία, η Merkel επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει, καθώς θα επιθυμούσε ένα διάστημα ηρεμίας.
«Θέλω να δω τι θα έρθει στο μυαλό μου να κάνω», είπε αναφέροντας ότι θα ήθελε πολύ να διαβάσει και να κοιμηθεί.
Σε ό,τι αφορά το ότι για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια οι Γερμανοί θα δουν κάποιον άλλον καγκελάριο, η Merkel είπε: «θα συνηθίσετε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης