Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (ΕΚΤ): Παροδικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης... αλλά δεν θα υποχωρήσει γρήγορα

tags :
Rehn (ΕΚΤ): Παροδικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης... αλλά δεν θα υποχωρήσει γρήγορα

Ανθεκτικά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί πιο αργά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εν μέρει λόγω των επίμονων σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αντιδράσει αφαιρώντας τα κίνητρα υπερβολικά γρήγορα.

Αυτό δήλωσαν δύο μέλη της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας.
Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, σε υπερδιπλάσια επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού που αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφερε τα δύο μέλη.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας υπέδειξαν ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά διατήρησαν την άποψη της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή και έτσι απέσυραν τις προτάσεις για σύσφιξη της πολιτικής.

Ανθεκτικά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

"Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον παροδικός, παρόλο που ορισμένες από τις συνιστώσες του είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως", δήλωσε ο Rehn σε συνέδριο της Λιθουανίας.
Τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένας από τους παράγοντες που αποδεικνύονται πιο ανθεκτικοί και ο Rehn υποστήριξε ότι το μπλοκ των 19 χωρών είναι απίθανο να νιώσει μεγάλη ανακούφιση μέχρι το τέλος του 2022, κάτι που θα επηρεάσει επίσης την αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Ο Simkus αναγνώρισε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός, αλλά προέβλεψε πτώση, έστω και κάπως πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί τελευταία από την ΕΚΤ.
«Ακόμη και αν έχουμε μια ορισμένη αύξηση ή ακόμα και υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού... θα επιστρέψουμε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα επίπεδα του στόχου το 2023», είπε στο συνέδριο.
Η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάτω από το 2% το 2022, αλλά πολλοί αναλυτές έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η αύξηση των τιμών δεν θα επιστρέψει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα.
Αυτό αφήνει τώρα την ΕΚΤ στη δύσκολη κατάσταση της διαχείρισης ενός σοκ από την πλευρά της προσφοράς, ενώ παράλληλα σχεδιάζει μια «σταδιακή, συνετή» μείωση των κινήτρων, πρόσθεσε ο Rehn.
«Η ΕΚΤ βασίζεται στην υπομονετική και συνετή προσέγγιση για να διατηρήσει μια μάλλον διευκολυντική στάση στο μέλλον», είπε ο Rehn.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης