Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ταϊβάν σταματά εσπευσμένα τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer - Δέκα φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε παιδιά

Η Ταϊβάν σταματά εσπευσμένα τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer -  Δέκα φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε παιδιά
Ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα
Σχετικά Άρθρα

Η Ταϊβάν αναστέλλει τη χορήγηση των δεύτερων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/ BioNTech έναντι του Covid, εν μέσω έντονων ανησυχιών, πως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε παιδιά 12-17 ετών.
Ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα σε παιδιά αυτής της ηλικίας
Την απόφαση ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής αρχής της χώρας  (CECC) Chen Shih-chung μετά τη σχετική εισήγηση των ειδικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Taiwannews.

Δέκα φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα οι νέοι μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης είναι 10 φορές υψηλότερος από ό,τι μετά την πρώτη.
Ορισμένες χώρες έχουν προσαρμόσει τις πολιτικές τους σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων Covid σε εφήβους.
Για παράδειγμα, το Χονγκ Κονγκ χορηγεί μία μόνο δόση για άτομα ηλικίας 12-17 ετών.

Ανάλογα μέτρα σε άλλες χώρες

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει σε κάτι παρόμοιο, συνιστώντας μόνο μία δόση για παιδιά μεταξύ 12 και 18 ετών.
Ο Chen είπε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης (ACIP) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση δεύτερων δόσεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα για δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ειδικοί και οι γιατροί του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) θα εξετάσουν τις 16 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ των εφήβων μετά τον εμβολιασμό με Pfizer πριν λάβουν την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσουν στη δεύτερη εμβολιασμό.

Τα διεθνή δεδομένα

Επιπροσθέτως θα εξεταστούν τα διεθνή δεδομένα, πριν ληφθεί η τελική απόφαση.
Σε διεθνές επίπεδο τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών εμβολιάζονται με δύο δόσεις παγκοσμίως, εκτός από το Χονγκ Κονγκ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά στο αν τα εμβόλια για τον Covid θα εγκριθούν για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ο Chen τόνισε ότι το θέμα δεν θα εξεταστεί έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα της δεύτερης δόσης για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Παρενέργειες και εμβόλια mRNA

Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα είναι μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια των εμβολίων Covid που παρασκευάζονται από την Pfizer και τη Moderna, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές στην Ευρώπη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει πως οι παρενέργειες είναι συχνότερες στους νεότερους άνδρες.
Επίσης επαναλαμβάνει πως τα οφέλη των εμβολίων έναντι του Covid εξακολουθούν να υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου.
Ωστόσο, οι γιατροί και οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί ώστε να γνωρίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής φλεγμονής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και ταχυκαρδία.
Όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να δει έναν γιατρό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων διαπιστώθηκαν: 145 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 138 περικαρδίτιδας από 177 εκατ. δόσεις της Pfizer-BioNTech.
Επίσης διαπιστώθηκαν 19 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και άλλες τόσες περικαρδίτιδας σε 20 εκατ. δόσεις της Moderna.
Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν, όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.
tai.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης