Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η τουρκική λίρα 10,43 ανά δολάριο με 20% πληθωρισμό - Μπορεί ο Erdogan να είναι ο καλύτερος ηγέτης, για την Ελλάδα;

Καταρρέει η τουρκική λίρα 10,43 ανά δολάριο με 20% πληθωρισμό - Μπορεί ο Erdogan να είναι ο καλύτερος ηγέτης, για την Ελλάδα;
Στην Τουρκία ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 20%, οπότε διολίσθηση του εθνικού νομίσματος και πληθωρισμός 20% δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η τουρκική λίρα καταρρέει ή συνεχίζει κατά το ορθότερο τον ολισθηρό δρόμο της συνεχούς κατάρρευσης.
Πλέον 1 δολάριο ισούται με 10,43 τουρκικές λίρες που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.
Η κατάρρευση της Τουρκικής λίρας είναι πολιτικό, νομισματικό και οικονομικό ζήτημα.
Σχετίζεται με τον οικονομικό δεσποτισμό του Erdogan του ηγέτη της Τουρκίας ο οποίος ασκεί παράδοξη πίεση στην Κεντρική Τράπεζα.
Στην Τουρκία ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 20%, οπότε διολίσθηση του εθνικού νομίσματος και πληθωρισμός 20% δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Στις 18 Νοεμβρίου 2021 συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια παρ΄ ότι ο πληθωρισμός ξεπερνά το 20%.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης από 16% στο 15%.
Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν είναι καλή… ωστόσο άφθονος πλούτος υπάρχει στην νέα γενιά επιχειρηματιών που ενισχύθηκαν με οικονομικά κίνητρα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Erdogan είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας και θα αποδειχθεί και ο αποτελεσματικότερος καθώς κατάφερε να καταστεί την Τουρκία μια εξαγωγική χώρα.
Η Τουρκία έχει σήμερα π.χ. στον κλάδο της βιομηχανίας όπλων σχεδόν 1.200 μεγάλες και μικρές εταιρίες και θεωρείται εξαγωγική χώρα σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν διαθέτει πλην μιας περίπτωσης ούτε μια βιομηχανία όπλων.

Ο Erdogan κατέστησε την Τουρκία μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη, ενώ ήρθε σε σύγκρουση και με ισχυρές διεθνείς δυνάμεις.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Τουρκία έχει σημαίνουσα βαρύτητα αν και δεν πέτυχε πλήρως τους οικονομικούς και στρατιωτικούς της στόχους στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Τουρκία του σήμερα και παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τα χώρα, διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά νεόπλουτων και επιχειρηματιών, είναι αυτοί που θέλουν ειρήνη στην περιοχή και όχι διπλωματικές εντάσεις.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε τον αντίπαλο εντός ή εκτός εισαγωγικών με ελληνικά κριτήρια.
Ο Erdogan είναι προβλέψιμος, προκάλεσε την Ελλάδα ουκ ολίγες φορές αλλά οι προκλήσεις ήταν πάντα οριοθετημένες.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την εξουσία είναι αριστερά και αμφιβόλου αξιοπιστίας.
Ο Erdogan προέρχεται από πατριωτικό κόμμα και εύλογα προτάσσει τον μεγαλοϊδεατισμό, τα κόμματα της αριστεράς όμως αποτελούν black box.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το AKP του Erdogan συνεχίζει να είναι πρώτο κόμμα αλλά από το 43% έχει υποχωρήσει στο 30,6% με το αριστερό CHP να βρίσκεται στο 26,6%.
Με βάση το προεδρικό εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, ο Erdogan για πρώτη φορά κινδυνεύει στις εκλογές του 2023 να τις χάσει, οπότε διανύει την τελευταία του θητεία.
Παρ΄ όλα αυτά με όρους μεγάλης ιδέας συνέβαλλε στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας και είναι προβλέψιμος ως προς την Ελλάδα…
Μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος τούρκος ηγέτης ο Erdogan για την Ελλάδα.
tourtkki4.png
Tourk1.jpg

Tourk2.jpg
Tourk3.jpg
tourkkk6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης