Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bailey (BoE): Οι μισθολογικές αυξήσεις θα επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις – Δεν έχει «κλειδώσει» η αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο

Bailey (BoE):   Οι μισθολογικές αυξήσεις θα επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις – Δεν έχει «κλειδώσει» η αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο

Στη Γηραιά Αλβιώνα ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, στο 3.8% τον Οκτώβριο 2021

Σχετικά Άρθρα

Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια εάν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά η κατάσταση εμφανίζεται διφορούμενη με τα στοιχεία να δίνουν μια μικτή εικόνα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Τα σχόλια του Andrew Bailey υποδηλώνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τον Δεκέμβριο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», παρά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι η απασχόληση συνέχισε να μεγεθυνεται μετά το τέλος του προγράμματος για τη στήριξη των θέσεων εργασίας (αναστολές εργασίας), ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα οτοιχήματα

Οι επενδυτές αφνιδιάτηκαν όταν η BoE δεν προχώρησε στην κίνηση να αυξήσει τα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά τώρα στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κινηθούν τον Δεκέμβριο, με μια μικρή αρχική αύξηση -την πρώτη από το 2018- μειώνοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%. σε 0,25 τοις εκατό.

Το βολικό ποσοστό 0,25%

Ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, δήλωσε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ότι το «βάρος της απόδειξης» για την ασκούμενη πολιτική έχει πλέον μετατοπιστεί, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν περισσότερες εξηγήσεις εάν άφηναν τα επιτόκια αμετάβλητα παρά αν τα αύξησαν.
«Ψάχνω ίσως λόγους για να μην αυξήσω τα επιτόκια», είπε σε συνέδριο στο Μπρίστολ - προσθέτοντας ότι ενώ ενδέχεται να είναι «βολικό» να αυξηθούν τα επιτόκια σε πολλαπλάσιο του 0,25%, το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επιλέξει διαφορετικό ρυθμό αύξησης.

Οι τρεις παράγοντες

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times, ο Bailey δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα για την BoE θα είναι εάν η περιορισμένη προσφορά στην αγορά εργασίας οδήγησε σε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις που θα ήταν δυνατόν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό επίμονα πάνω από τον στόχο.
«Πρώτον, η δραστηριότητα στην οικονομία επιβραδύνεται.
Δεύτερον, η εγγενής αιτία πολλών πληθωριστικών πιέσων βρίσκεται από την πλευρά της προσφοράς και η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να παράσχει άμεσες λύσεις. . .
Δεν προμηθεύει (σ.σ. η νομισματική πολιτική)… περισσότερο φυσικό αέριο, περισσότερους ημιαγωγούς υπολογιστών, περισσότερους οδηγούς φορτηγών», δήλωσε, αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και στις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δευτερογενείς επιδράσεις

Και συνέχισε: «Και  τρίτον, ωστόσο, η ανησυχία για εμάς είναι αυτό που κλασικά αποκαλούν «δευτερογενείς επιδράσεις», ιδιαίτερα στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και στην αγορά εργασίας. . . Εάν η οικονομία εξελιχθεί με τον τρόπο που υποδεικνύουν οι προβλέψεις και οι εκθέσεις, θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια».
Αλλά ο Bailey προειδοποίησε επίσης ότι, ακόμη και αν η BoE είχε υποτιμήσει την επιμονη ένταση της αύξησης του πληθωρισμού κατά το περασμένο έτος, οι κίνδυνοι στις προβλέψεις της εμφανίζονται πλέον «αμφίπλευροι» (προερχόμενοι και απο τη νπροσφορά και απο την ζήτηση),
Υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές. Προφανώς, η ανησυχία μας θα ήταν ότι, εάν έχει δευτερογενείς επιπτώσεις, [ο αυξημένος πληθωρισμός] θα μπορούσαν οι πληθωριστικές πιέσεις να ενταθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σήμείωσε

Επιβράδυνση της ανάκαμψης

Οι τελευταίες προβλέψεις της BoE δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του υψηλότερου πληθωρισμού που περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ανθεκτικότητα στις λιανικές πωλήσεις και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - μαζί με μια επιτάχνυση του πληθωρισμού και περαιτέρω στοιχεία ότι το τέλος των επιδομάτων δεν οδήγησε σε ξαφνικό κύμα απώλειας θέσεων εργασίας.

Αγορά εργασίας

Ο Andrew Goodwin, στην εταιρεία συμβούλων Oxford Economics, είπε ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένης εβδομάδας ήταν «αναμφισβήτητα ισχυρά» και ότι «η επανάληψη του χαρακτηριστικού τον επόμενου μήνα - τα στοιχεία θα ανακοινωθούνί δύο ημέρες πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια - θα μπορούσε εύκολα να είναι αρκετή για να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα για την άνοδο των επιτοκίων τα Χριστούγεννα.

UK inflation jumps to decade high making interest rates rise inevitable
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης