Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη Ισραήλ - Εγκυμοσύνη: Η covid-19 μπορεί να εισέλθει στον πλακούντα και να προκαλέσει θνησιγένεια

Μελέτη Ισραήλ - Εγκυμοσύνη: Η covid-19 μπορεί να εισέλθει στον πλακούντα και να προκαλέσει θνησιγένεια
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις θνησιγένειας, βρέθηκε υψηλότερο επίπεδο του ιού στο έμβρυο ακόμη και σε σχέση με την άρρωστη μητέρα
Σχετικά Άρθρα
Τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην εγκυμοσύνη από την covid-19, εντοπίζει μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Samson Assuta Ashdod, οι μητέρες που έχουν μολυνθεί με covid -19 μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια στον πλακούντα και το μωρό με αποτέλεσμα τη θνησιγένεια.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις θνησιγένειας, βρέθηκε υψηλότερο επίπεδο του ιού στο έμβρυο ακόμη και σε σχέση με την άρρωστη μητέρα.
Και, σε όλες τις περιπτώσεις, διαπιστώθηκε σημαντική βλάβη στον ιστό του πλακούντα, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
Συντονιστής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Eran Barzilay, επικεφαλής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Μονάδας Υπερήχων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Όπως εξήγησε,  σύμφωνα με πολλαπλές  μελέτες που έχουν διεξαχθεί διεθνώς, υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος εμβρυϊκού θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με κορωνοϊό σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν τη νόσο.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν είχε διεξαχθεί καμία μελέτη που να εξέταζε τι προκαλεί αυτό τον κίνδυνο.

Πρωτοφανής βλάβη στον πλακούντα

Η ερευνητική ομάδα, ξεκίνησε με τον εντοπισμό τεσσάρων γυναικών ασθενών, των οποίων τα έμβρυα είχαν πεθάνει την ίδια στιγμή που είχαν διαγνωστεί με τον ιό.
Στη συνέχεια, έκαναν παθολογικές εξετάσεις του πλακούντα και εξετάσεις PCR στη μητέρα, το έμβρυο και τον πλακούντα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, είδαν ότι ο ιός είχε μολύνει τον πλακούντα και το μωρό, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης εκτεταμένης βλάβης στον ιστό του πλακούντα, κάτι που ο Barzilay είπε ότι ήταν ο λόγος για τον θάνατο του εμβρύου.
«Υπάρχουν αρκετοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του εμβρύου όταν η μητέρα έχει μολυνθεί», είπε ο καθηγητής.
«Αλλά δεν έχουμε δει ποτέ αυτού του είδους τη βλάβη στον πλακούντα από έναν ιό», πρόσθεσε.
Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι «ακόμα και αν η μητέρα είχε πολύ ήπια ασθένεια και ήπια συμπτώματα και το PCR τεστ της ήταν θετικό αλλά έδειξε χαμηλά επίπεδα ιογενούς λοίμωξης, ο πλακούντας έχει υψηλό ιικό φορτίο».
Οι ερευνητές συνέκριναν τους πλακούντες των γυναικών που έχασαν τα μωρά τους με εκείνες που δεν τα έχασαν, αλλά είχαν επίσης διαγνωστεί με covid-19  και διαπίστωσαν ότι ο ιός δεν είχε πλήξει τον πλακούντα των γυναικών οι οποίες γέννησαν υγιή μωρά.

Ο εμβολιασμός προστατεύει τα μωρά

«Μπορούμε να πούμε ότι η μόλυνση προκάλεσε εμβρυϊκό θάνατο και ότι ο θάνατος προκλήθηκε απευθείας από τον πλακούντα», τόνισε ο Barzilay.
Καμία από τις γυναίκες που έχασαν τα μωρά τους δεν είχε εμβολιαστεί.
Η μελέτη έγινε δεκτή για δημοσίευση από το International Journal of Gynecology and Obstetrics.
Ο Barzilay ανέφερε ότι ο εμβρυϊκός θάνατος είναι πολύ σπάνιος, επομένως ακόμη και αν πολλαπλασιαστεί επί δύο, δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθυσμό.
Ωστόσο, είπε ότι είναι ένας ακόμη λόγος για να προστατευτούν οι μητέρες από τη νόσο.
Πρόσθεσε ότι η covid-19 μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, και ότι η χώρα και ο κόσμος είδαν πολλές έγκυες γυναίκες να αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια.
Αυτές οι γυναίκες συχνά αναγκάζονταν να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναπτυξιακές προκλήσεις ή ακόμη και να είναι απειλητικό για τη ζωή.
Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εμβολιάζονται μπορούν να μεταδώσουν κάποια ανοσία στα νεογνά τους.
Ο Barzilay είπε ότι αν και υπάρχουν λίγες περιπτώσεις βρεφών που αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, ο εμβολιασμός προσφέρει στα νεογέννητα μωρά «ένα πρόσθετο όφελος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης