Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Joachim Nagel πιθανός διάδοχος του Jens Weidmann στο «τιμόνι» της Bundesbank

Ο Joachim Nagel πιθανός διάδοχος του Jens Weidmann στο «τιμόνι» της Bundesbank
Όποιος επιλεγεί να ηγηθεί της Bundesbank θα το κάνει σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο

Bασικό θέμα στην ατζέντα του νέου Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz αν μη τι άλλο είναι η διαδοχή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Jens Weidmann τόσο στο τιμόνι της Bundesbank όσο και στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Weidmann, γνωστός για τις ιδιαίτερα συντηρητικές του θέσεις, υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς, όπως φημολογείται σχετικώς, οι εισηγήσεις είχαν πάψει από καιρό να εισακούονται στους κόλπους της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα υπήρχε μια υπόγεια κόντρα με την επικεφαλής του ευρωσυστήματος Christine Lagarde.
Εύλογα λοιπόν μία από τις προτεραιότητες του κ. Scholz είναι η αντικατάστασή του με την επιλογή ενός προσώπου που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται πολλές υψηλόβαθμες πηγές, η επιλογή του Scholz είναι ο Joachim Nagel, κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Who is who

Ο 55χρονος Nagel δεν είναι άγνωστος στην Bundesbank, αφού έχει περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του προτού ενταχθεί στην BIS ως αναπληρωτής επικεφαλής της τραπεζικής μονάδας πέρυσι.
Μάλιστα, στα καθήκοντά του ήταν η εποπτεία επί των κεφαλαιαγορών.
Βέβαια, οι FT κατονομάζουν και άλλους πιθανούς υποψηφίους για την κορυφαία θέση στην κεντρική τράπεζα, όπως την Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και τον Jörg Kukies, υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.
Σημειώνεται πως όποιος επιλεγεί να ηγηθεί της Bundesbank θα το κάνει σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να φτάνει στα επίπεδα ρεκόρ του 4,9%.
Σε αυτό το πλαίσιο η Bundesbank έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό έναντι των υπερβολών της ΕΚΤ και έχει εκφράσει δυσφορία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.
Την ίδια γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει και ο Nagel, ως αντίπαλο δέος πλέον της Christine Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης