Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει ορίζοντες η πρωτοποριακή μελέτη από το Tel Aviv University: Τα φύκια μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό

Ανοίγει ορίζοντες  η πρωτοποριακή μελέτη από το Tel Aviv University:  Τα φύκια μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό
Μία θαυματουργή ουσία που θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού
Σχετικά Άρθρα

Θα μπορούσαν τα φύκια να εμποδίσουν τον κορωνοϊό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University, TAU) ανακάλυψε ότι μία ουσία, που εξάγεται από βρώσιμα θαλάσσια φύκια, μπορεί να παρεμποδίσει τον κορωνοϊό από το να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Πρόκειται για την ουσία ulvan, που είναι ο κύριος υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης που εξάγεται από το κυτταρικό τοίχωμα των πράσινων φυκιών.

Θαυματουργή ουσία

Είναι η ουσία, που θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
«Η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια αφαιρεί τις ζωές πολλών ανθρώπων και επιταχύνει τη δημιουργία νέων παραλλαγών», δήλωσε ο καθηγητής του TAU Alexander Golberg, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης για το ulvan που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PeerJ - έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
«Η μελέτη βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά ελπίζουμε ότι η ανακάλυψη θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ανάπτυξη ενός προσβάσιμου και αποτελεσματικού φαρμάκου, που θα αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

«Τα ευρήματά μας σε αυτό το στάδιο μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένοι αισιόδοξοι», σημείωσε.
Ο Golberg και η ομάδα του εργάζονται με φύκια τα τελευταία οκτώ χρόνια, αναζητώντας διαφορετικές ενώσεις, κυρίως για τη βιομηχανία τροφίμων.
Αλλά τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ρόλο πιο χρήσιμο στη μάχη κατά της πανδημίας.
Μέσω άλλης έρευνας, γνώριζαν ότι ορισμένες ενώσεις φυκιών έχουν αντιικές ιδιότητες και έτσι αποφάσισαν να τις αξιολογήσουν έναντι του Covid.
Η αρχή αποδείχθηκε μία πρόκληση υπογράμμισε ο Golberg, κυρίως επειδή χρειάζονταν πρόσβαση στον ιό, ο οποίος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος στο Ισραήλ, όπως γράφει η Jerusalem Post.

Το ...μαρούλι της θάλασσας


Ανέφερε, πως μόνο το Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας είχε τον ιό, οπότε έπρεπε να ψάξουν έξω από τη χώρα.
Τελικά, συνεργάστηκαν με ένα πανεπιστήμιο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια αποφάσισαν να δοκιμάσουν το ulvan επειδή μπορούσε να εξαχθεί από κοινά φύκια.
«Το Ulvan εξάγεται από θαλάσσια φύκια που ονομάζονται Ulva, το οποίο ονομάζεται επίσης ‘’μαρούλι της θάλασσας’’ και χρησιμοποιείται για φαγητό σε μέρη όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Χαβάη», εξήγησε ο Golberg.
«Έχει αναφερθεί προηγουμένως ότι το ulvan είναι αποτελεσματικό κατά των ιών στη γεωργία και επίσης εναντίον ορισμένων από τους ανθρώπινους ιούς – και όταν έφτασε ο κορωνοϊός, ζητήσαμε να δοκιμάσουμε την πορεία του», συνέχισε.

Δεν μόλυνε τα κύτταρα

Μεγάλωσαν τα φύκια Ulva, εξήγαγαν το ulvan από αυτό και το έστειλαν στο Southern Research Institute στην Αλαμπάμα.
Εκεί, αμερικανική ομάδα κατασκεύασε ένα κυτταρικό μοντέλο για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα της ουσίας που παράγεται στο εργαστήριο του Golberg.
Τα κύτταρα εκτέθηκαν τόσο στον κοροναϊό όσο και στο ulvan. Διαπιστώθηκε ότι, παρουσία ulvan, ο κορωνοϊός δεν μόλυνε τα κύτταρα.
«Με άλλα λόγια», είπε, «το ulvan αποτρέπει τη μόλυνση των κυττάρων από τον κορωνοϊό»
.
Τόνισε ότι το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστεί ο κόσμος. Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί - τουλάχιστον γρήγορα.
«Εφόσον δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο… ο ιός αναμένεται να αναπτύσσει όλο και περισσότερες παραλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι ανθεκτικές στα εμβόλια – και ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού θα συνεχιστεί», τόνισε.
«Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό, για χάρη όλης της ανθρωπότητας, να βρεθεί μια φθηνή και προσβάσιμη λύση που θα ταιριάζει ακόμη και σε οικονομικά αδύναμους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες». Σημείωσε ότι το ulvan που χρησιμοποίησε η ομάδα ήταν στην πραγματικότητα ένα μείγμα πολλών φυσικών ουσιών και επομένως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί συγκεκριμένα ποιο είναι αυτό που αποτρέπει τη μόλυνση.
Επιπλέον, πρέπει να γίνουν δοκιμές σε μικρά ζώα, πιθήκους και, φυσικά, σε ανθρώπους», επισήμανε.
fykia.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης