Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τις 14 λίρες/δολάριο διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, εν αναμονή της Κεντρικής Τράπεζας

Πάνω από τις 14 λίρες/δολάριο διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, εν αναμονή της Κεντρικής Τράπεζας
Οι μειώσεις των επιτοκίων και η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 25%-30%, σύμφωνα με τον S&P
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά χαμηλά, πάνω από τις 14 λίρες/δολάριο διολισθαίνει το τουρκικό νόμισμα, ενόψει της βασικής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα, αφού η S&P Global Ratings μείωσε την προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε αρνητική.
Ειδικότερα, η λίρα υποχωρεί κατά 4,2% και στα 14,4741 ανά δολάριο.
Turkey's lira has extended its slump since rate cuts began in September

Ο νέος κύκλος ρευστοποιήσεων έρχεται με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στο -48% από την αρχή του έτους

Η λίρα έχει υποχωρήσει 48% έναντι του δολαρίου φέτος και είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να το μειώσει κατά 100 επιπλέον μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 19 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.
Οι μειώσεις των επιτοκίων και η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 25%-30%, σύμφωνα με τον S&P.

Ο οίκος S&P υποβάθμισε την προοπτική του τουρκικού χρέους

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2021 τι υποβάθμισε –από σταθερή σε αρνητική– την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.
Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+, ωστόσο η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο προαναγγέλλει την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.
«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», εξήγησε ο S&P.
Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της χώρας “δολαριοποιήσουν” σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί», διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.


Τουρκία: Ογκώδεις διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη για τον πληθωρισμό και την κατρακύλα της λίρας

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τον πληθωρισμό και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, σε μια πρώτη μεγάλη συγκέντρωση εξαιτίας των αναταράξεων που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.
Σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από τα κυριότερα συνδικάτα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και για τον πληθωρισμό που έφθανε το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21,31% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης