Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία – Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία – Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι
Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές

(upd) Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 Ρίχτερ «χτύπησε» σήμερα 14/12 την ανατολική Ινδονησία, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι, την οποία ωστόσο αργότερα ήραν οι αρχές της Ινδονησίας..
Οι πρώτες πληροφορίες από το επίκεντρο του σεισμού δεν κάνουν λόγο για θύματα ή για υλικές ζημιές.
Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ινδονησίας έδινε αρχικά σεισμό 7,5 Ρίχτερ ενώ και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) αν και στην αρχή έκανε λόγο αρχικά για δόνηση 7,6 Ρίχτερ, τελικά αναθεώρησε τη μέτρηση του στα 7,3 Ρίχτερ.
Επίκεντρο του σεισμού ήταν η θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Flores στην ανατολική Ινδονησία (περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Maumere) με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 18,5 χιλιόμετρα.
4_90.jpg
Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

«Είναι πιθανό να χτυπήσουν επικίνδυνα κύματα κατά μήκος ακτών που βρίσκονται σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο», προειδοποίησε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έχει έδρα τη Χαβάη.
Κατά το USGS, ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα δεν θεωρείται μεγάλος, εξαιτίας του ότι ο σεισμός έγινε σε μάλλον αραιοκατοικημένη περιοχή του αρχιπελάγους, ωστόσο «πρόσφατοι σεισμοί σε αυτή την περιοχή δημιούργησαν δευτερογενείς κινδύνους, όπως κατολισθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες».
Αργότερα πάντως οι αρχές της Ινδονησίας ήραν την προειδοποίηση.

Σκηνές πανικού

Κάτοικοι κάνουν λόγο για σκηνές πανικού, με τους πολίτες να τρέχουν να βγουν έξω από τα σπίτια τους.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως έγιναν και αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να εκτιμάται στα 5,6 Ρίχτερ.
Η Ινδονησία, που βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη με έντονη τεκτονική δραστηριότητα, δοκιμάζεται συχνά από φονικούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.
Υπενθυμίζεται πως στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, σεισμός έντασης 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» το Αρχιπέλαγος, προκαλώντας ένα γιγάντιο τσουνάμι, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 220.000 άνθρωποι σε όλη την περιοχή, εκ των οποίων οι 170.000 στην Ινδονησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης