Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Εικόνες κατεχόμενων πόλεων την πρώτη μέρα του νέου επώδυνου lockdown – Σοκ και οργή των πολιτών

Ολλανδία: Εικόνες κατεχόμενων πόλεων την πρώτη μέρα του νέου επώδυνου lockdown – Σοκ και οργή των πολιτών

Η Ολλανδία είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ  που αποφασίζει την επαναφορά αυστηρών υγειονομικών μέτρων εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων

 

Σχετικά Άρθρα

(upd) Εικόνες κατειλημμένων πόλεων καταγράφονται στην Ολλανδία καθώς οι εμπορικοί δρόμοι είναι κλειστοί και τα σχέδια των πολιτών για τις γιορτές των Χριστουγέννων ακυρώθηκαν ενώ η χώρα βρίσκεται από σήμερα σε καθεστώς lockdown με στόχο τον περιορισμό την επικείμενης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που προκαλούνται από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

Τα υγειονομικά μέτρα

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times (19/12), η Ολλανδία είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ που αποφασίζει την επαναφορά αυστηρών υγειονομικών μέτρων.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Mark Rutte ανακοίνωσε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 το αιφνιδιαστικό lockdown, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου 2021.

Κοινωνικές αντιδράσεις

Η είδηση προκάλεσε σοκ σε πολλούς Ολλανδούς οι οποίοι προετοιμάζοντα νγια τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν πανικόβλητοι να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.
«Το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων σε έναν τόσο σημαντικό μήνα είναι υπερβολικά επώδυνο και δραματικό.
Χρειαζόμαστε αποζημίωση και μια στρατηγική εξόδου», ανακοίνωσε η ολλανδική ένωση υπηρεσιών φιλοξενίας.
Covid in Sydney: New restrictions announced as outbreak grows - BBC News
Κλείσιμο των σχολείων και περιορισμός συγκεντρώσεων

Όλα τα σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις 9 Ιανουαρίου 2021, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα .
Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα νυχτερινό lockdown που επιβλήθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Έμφραγμα στα νοσοκομεία

Αλλά τα κρούσματα που οφείλονται στην παραλλαγή Omicron αυξήθηκαν ραγδαία από τις αρχές Δεκεμβρίου και η παραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η επικρατέστερη μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα νοσοκομεία, τα οποία ματαιώνουν την τακτική φροντίδα εδώ και εβδομάδες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια έλλειψη νοσοκομειακών κλινών εξαιτίας του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων με COVID-19.
Sydney Lockdown Likely to Extend as Rest of Australia Opens Up - Bloomberg
Αναμνηστικές δόσεις

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εκστρατείας των εμβολιασμών και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όσους είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.
Παρότι περισσότεροι από 85% των ενήλικων Ολλανδών είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό μικρότερο από το 9% των ενηλίκων έχει μέχρι στιγμής κάνει την τρίτη δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.


Australia hit by new lockdown as slow vaccine rollout criticized | The  Japan Times
Australia lockdown: How rising Covid cases, slow vaccine roll-out and Delta  variant sparked new restrictions


Οργή και αγανάκτηση

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Ουτρέχτη
, στην κεντρική Ολλανδία, και σε άλλες μεγάλες πόλειςγια να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, που τέθηκαν σε ισχύ.
Το πλήθος διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ιατρική Ελευθερία Τώρα!» αλλά και σημαίες της Ολλανδίας.
Ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι διαδηλωτές

Ηταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στην Ολλανδία κατά των μέτρων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο τη νύχτα των μπαρ, εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων, με στόχο την αναχαίτιση ενός κύματος με κρούσματα ρεκόρ της Covid-19, που απειλεί να κυριεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
Στα μέσα Νοεμβρίου 2021, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους στους ανεμβολίαστους πολίτες.
να σημειωθεί ότι αυτά τα σχέδια προκάλεσαν την αντίθεση του κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων από κόμματα του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού και έκτοτε δεν έχουν εφαρμοστεί.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης