Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σκληρό lockdown εισέρχεται η Ολλανδία – Κλείνουν καταστήματα, σχολεία και δημόσιοι χώροι έως 14/1/2022

Σε σκληρό lockdown εισέρχεται η Ολλανδία – Κλείνουν καταστήματα, σχολεία και δημόσιοι χώροι έως 14/1/2022

Ποιες ήταν οι συστάσεις των ειδικών και τι αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη στην Ολλανδία - Και άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Σχετικά Άρθρα

Η Ολλανδία θα εισελθει σε αυστηρό lockdown από το πρωί της Κυριακής για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ενός νέου άλματος των κρουσμάτων COVID-19 λόγω της μετάλλαξης Omicron, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte σε συνέντευξη Τύπου  Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.
«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Omicron», δήλωσε ο Rutte κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.
«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση.
Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο (19./12)», είπε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητική σύσκεψη το Σάββατο (18/12) με τους ειδικούς της στον τομέα της υγείας, οι οποίοι συνέστησαν το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.
Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν στις ολλανδικές πόλεις έξω από τα καταστήματα νωρίτερα το Σάββατο (18/12), καθώς ο κόσμος έσπευσε να κάνει χριστουγεννιάτικες αγορές την τελευταία στιγμή και ενώ υπήρχαν πληροφορίες πως η χώρα θα εισέλθει από την Κυριακή (19/12) σε ένα ακόμη lockdown.

Τα μέτρα του lockdown

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από την Κυριακή (19/12) έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Rutte.
'Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Jaap van Dissel στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Omicron θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.
Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε «μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία», τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Rutte.
Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.


Κυρίαρχη η παραλλαγή Omicron

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε τότε ότι η Omicron θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ολλανδία μέχρι τον Ιανουάριο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws και η εφημερίδα NRC Handelsblad επικαλέστηκαν πηγές μέσα από την ομάδα των ειδικών και μετέδωσαν ότι συνέστησαν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των αναγκαίων.
Έτσι οι Ολλανδοί θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με κλειστά εστιατόρια, καφέ, καζίνο, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους αλλά ακόμα και κομμωτήρια.
Μια εβδομάδα νωρίτερα θα κλείσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.


«Μεγάλη ανησυχία»

Ο υπουργός Υγείας Hugo de Jonge δηλωσε σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, ότι νιώθει «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με την ταχεία διασπορά της Omicron.
«Δεν θα πω ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα χρειαστούν», δήλωσε De Jonge προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών», σύμπλήρωσε.

Έρχονται μέτρα για τους εμβολιασμένους ανά την Ευρώπη

Δεν είναι όμως μόνο η Ολλανδία που προχωρά σε σκληρά μέτρα, παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron φαίνεται βάσει των στοιχείων να έχει ήπια νόσηση.   Η επιτροπή Σοφών στη Βρετανία πρότεινε επίσης σκληρό lockdown δύο εβδομάδων.
Η Δανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε περιορισμούς με αφορμή την Omicron, με επίκεντρο τους κλειστούς χώρους όπως κινηματογράφους και αίθουσες συνεδριάσεων και χώρων ψυχαγωγίας, αν και η κυβέρνηση απέφυγε να επιβάλει πλήρες lockdown.
«Σε χρόνο ρεκόρ, οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν και πάλι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen με τους Δανούς υγειονομικούς να επισημαίνουν ότι η μετάλλαξη Omicron ευθύνεται για το 20% περίπου όλων των νέων καθημερινά καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 11.559 κρούσματα Omicron στη Δανία μέχρι σήμερα, με 2.550 το τελευταίο 24ωρο.
Οι αρχές της Δανίας σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν τα όρια χωρητικότητας στα καταστήματα, να απαιτήσουν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να κλείσουν χώρους όπως κινηματογράφους, θέατρα, συνεδριακά κέντρα και πάρκα ψυχαγωγίας.
Προτείνουν επίσης την απαγόρευση του σερβιρίσματος αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ.
Ο επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της Δανίας, είπε ότι οι προτεινόμενοι νέοι περιορισμοί ήταν ένα προληπτικό μέτρο, καθώς η μεταδοτικότητα και η λοιμογόνος δράση της Omicron δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Τα μέτρα θα εστιάσουν στους εμβολιασμένους


Η Γερμανία και η Ιρλανδία είναι έτοιμες να επιβάλουν νέους περιορισμούς, ενώ οι ιρλανδικές αρχές εξετάζουν μέτρα όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, ενώ η Γερμανία σκέφτεται να απαιτήσει καραντίνα δύο εβδομάδων για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γαλλία απαγόρευσε την Πέμπτη 16/12 τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αύξησε τα tests για τους ταξιδιώτες ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων Omicron στη Βρετανία.
Η Omicron αναμένεται να γίνει το πιο κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός λίγων εβδομάδων, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τον COVID-19, Dr Fauci, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να κατακλυστούν.

Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα στην Ουαλία


Τα νυχτερινά κέντρα στην Ουαλία θα κλείσουν μετά τα Χριστούγεννα λόγω των νέων περιορισμών που επιβάλλονται.
Τα νυχτερινά κέντρα στην Ουαλία θα δεχθούν ακόμη ένα πλήγμα, καθώς ο κλάδος θα κλείσει μετά τα Χριστούγεννα, 11 εβδομάδες αφότου έγιναν υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά εμβολίων.
Από τις 27 Δεκεμβρίου, τα νυχτερινά κέντρα πρέπει να κλείσουν.
Τα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων, φυσικών φραγμών κ.α..
Η νομοθεσία θα αλλάξει επίσης ώστε να απαιτείται εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν.
Επαναφέρεται επίσης η οικονομική υποστήριξη έως και 60 εκατομμυρίων λιρών (80 εκατομμυρίων δολαρίων) στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται ουσιαστικά από αυτούς τους νέους περιορισμούς.
Στη Σκωτία, η επικεφαλής της κυβέρνησης Nicola Sturgeon δήλωσε ότι η Omicron αντικατέστησε την Delta ως την κυρίαρχη παραλλαγή του covid 19. Η κυβέρνηση της Σκωτίας προηγουμένως συμβούλευσε τους πολίτες να περιορίσουν την κοινωνικοποίηση.
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron στην Βρετανία ανέρχονται σε 14.909



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης