Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης στις αγορές - Συσσώρευση τρωτών σημείων λόγω πανδημίας

Centeno (ΕΚΤ): Κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης στις αγορές - Συσσώρευση τρωτών σημείων λόγω πανδημίας
Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, τα νέα lockdown κατά της Covid-19 στην Ευρώπη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών, επεσήμανε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης

Για «αβεβαιότητα» σχετικά με τον πληθωρισμό και απότομες διορθώσεις στις αγορές έκανε λόγο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Centeno.
«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, τα νέα lockdown κατά της Covid-19 στην Ευρώπη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών» επεσήμανε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης.
Παρότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν ανησυχητικά, «δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού - το αντίθετο» πρόσθεσε.
Η συνάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα επεδίωξε μεγαλύτερη διάγνωση των κινδύνων πληθωρισμού, είπαν πηγές, αλλά η ΕΚΤ έχει «κολλήσει» στο αφήγημα ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει από μόνη της κάτω από τον στόχο του 2% στα τέλη του 2022.

Περίπλοκη κατάσταση

Σε αυτό το κλίμα, ο Centeno είπε ότι «ο πληθωρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της επίδρασης παραγόντων που παραμένουν προσωρινοί», όπως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, τα σοκ που έχει προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
«Η επίδραση της πανδημίας είναι ακόμη παρούσα και οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα ξεδιπλωθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε.
Στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι σε «μια περίπλοκη κατάσταση επειδή μια πρόωρη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», αν η ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Μια πρόωρη αύξηση των μέτρων στήριξης, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από την άλλη, η άρση των μέτρων ελάφρυνσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συσσώρευση τρωτών σημείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης