Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλυπτική μελέτη - Lancet: Σχεδόν απίθανο να επαναμολυνθούν όσοι ανάρρωσαν από Covid, αναπτύσσουν ισχυρή ανοσία

Αποκαλυπτική μελέτη - Lancet: Σχεδόν απίθανο να επαναμολυνθούν όσοι ανάρρωσαν από Covid, αναπτύσσουν ισχυρή ανοσία
Οι επαναμολύνσεις είναι πολύ σπάνιες, αν όχι μηδαμινές και βασίζονται συνήθως σε μερικές περιπτώσεις με αμφισβητήσιμη επιβεβαίωση μιας πραγματικής τέτοιας περίπτωσης
Σχετικά Άρθρα

Ένα καίριο ερώτημα για όλους όσοι έχουν νοσήσει από Covid είναι εάν στο μέλλον κινδυνεύουν από επαναμόλυνση.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και μία ιδιαίτερα σημαντική μελέτη στο Lancet οι επαναμολύνσεις είναι πολύ σπάνιες, αν όχι μηδαμινές και βασίζονται συνήθως σε μερικές περιπτώσεις με αμφισβητήσιμη επιβεβαίωση μιας πραγματικής τέτοιας περίπτωσης.
Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, που αφορά σε επαναμόλυνση από SARS-CoV-2 με διαφορετικό γονότυπο αναφέρεται το Brownstone Institute.
Πρόκειται για ασθενή ο οποίος είχε μολυνθεί τον Απρίλιο 2021, νίκησε τον ιό αλλά επαναμολύνθηκε τέσσερις μήνες αργότερα από μια νέα παραλλαγή.
Οι δύο λοιμώξεις αντικατοπτρίζουν τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν ταυτόχρονα.
Είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη καθώς τεκμηρίωσε την ορομετατροπή μετά την πρώτη μόλυνση, έδειξε δραστικά διαφορετικά ιικά γονιδιώματα με 34 διαφορές νουκλεοτιδίων και απέκλεισε σφάλματα δειγμάτων με τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως για ιατροδικαστικές ταυτοποιήσεις.

Ισχυρή προστασία

Ωστόσο μία πολύ πρόσφατη μελέτη στο Κατάρ, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet επιβεβαιώνει ότι «η φυσική μόλυνση φαίνεται να προκαλεί ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με αποτελεσματικότητα 95% για τουλάχιστον επτά μήνες».
Επίσης μελέτη στην Αυστρία διαπιστώνει ότι η συχνότητα επαναμόλυνσης από τον Covid προκάλεσε νοσηλεία μόνο σε πέντε από τους 14.840 (0,03%) άτομα και θάνατο σε έναν στους 14.840 (0,01%) .
Μια πολύ πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Lumley που δημοσιεύτηκε στο CID (Ιούλιος 2021) εξέτασε τη συχνότητα της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της παραλλαγής λοίμωξης B.1.1.7 στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με βάση την κατάσταση αντισωμάτων και εμβολιασμού.
Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία από το Curative, ένα κλινικό εργαστήριο που ειδικεύεται στα tests για Covid και κατά τη διάρκεια της πανδημίας διεξήγαγε τακτικές εξετάσεις των εργαζομένων του.
Κανένας από τους 254 εργαζόμενους που είχαν Covid και ανάρρωσαν δεν μολύνθηκε ξανά, ενώ τέσσερις από τους 739 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι προσβλήθηκαν από τη νόσο.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι όλοι όσοι έχουν αναρρώσει έχουν στο μέλλον την καλύτερη προστασία έναντι του ιού.

Σπάνιες οι επαναμολύνσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 10 Μαΐου 2021 αναφέρεται στις σπάνιες περιπτώσεις επαναμόλυνσης για όλους όσοι έχουν αναρρώσει.

Τα βασικά σημεία της δημοσίευσης αυτής είναι τα εξής:
i) Μέσα σε 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, το 90-99% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό αναπτύσσουν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα.
ii) Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους οι ανοσολογικές αποκρίσεις παραμένουν ισχυρές και προστατευτικές έναντι της επαναμόλυνσης για τουλάχιστον 6-8 μήνες μετά τη μόλυνση (η μεγαλύτερη παρακολούθηση με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία είναι επί του παρόντος περίπου 8 μήνες).
iii) Μελέτες που στόχευαν στην ανίχνευση της ανοσολογικής μνήμης συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της κυτταρικής ανοσίας μέσω tests για την παρουσία Β κυττάρων μνήμης και Τ κυττάρων CD4+ και CD8+, παρατήρησαν ισχυρή ανοσία στους 6 μήνες μετά τη μόλυνση στο 95% των ατόμων υπό μελέτη, που περιελάμβαναν άτομα με ασυμπτωματικές, ήπιες, μέτριες και σοβαρές λοιμώξεις.
iv) Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα αναπτύσσουν ισχυρές προστατευτικές ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από φυσική μόλυνση με SARS-CoV-2.
Μια πολύ πρόσφατη συζήτηση σχετικά με την ήπια διαρκή προστασία αντισωμάτων που προκαλεί Covid , βασίστηκε σε μια δημοσίευση στο Nature.
how.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης