Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια πολέμου στην Ουκρανία – Οι επιδιώξεις Putin, η αντίδραση της Δύσης και … o Nord Stream 2

Σενάρια πολέμου στην Ουκρανία – Οι επιδιώξεις Putin, η αντίδραση της Δύσης και … o Nord Stream 2
Ανάλυση του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen στο Politico
Σχετικά Άρθρα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen σχετικά με τους σχεδιασμούς του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» της Ουκρανίας αλλά και στην αντίδραση που πρέπει να τηρήσει η Δύση απέναντι στη Μόσχα φιλοξενεί το Politico, σε μια χρονική στιγμή που ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν απειλές και «πυρά» αναφορικά με το σενάριο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden διαμηνύει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν αποφασιστικά και σθεναρά σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, τη στιγμή που ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin εξακολουθεί να επιμένει πως το βασικό θέμα της Μόσχας είναι η ασφάλεια της, η οποία – όπως υποστηρίζει – απειλείται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Τι θέλει η Ρωσία

«Όταν συνάντησα τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για πρώτη φορά ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, άνοιξε τη συνάντησή μας λέγοντάς μου ότι ήθελε να διαλύσει το ΝΑΤΟ.
Εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε μια συζήτηση επί των τελευταίων προτάσεων της Ρωσίας για μια νέα σχέση ασφάλειας στην Ευρώπη, θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του, δίνοντας στη Ρωσία το πάνω χέρι για την ασφάλεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις ρωσικές προτάσεις, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ζητήσει τη συναίνεση από τη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, να απέχει από «κάθε στρατιωτική δραστηριότητα» σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία και να σταματήσει οποιεσδήποτε ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία.
Η συμφωνία απαιτεί γραπτή εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς και ένα σχέδιο συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται η αποστολή πλοίων και αεροσκαφών σε «περιοχές όπου μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος του άλλου μέρους», όπως για παράδειγμα στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν πρόκειται για σοβαρή πρόταση από έναν άνθρωπο που θέλει ειρήνη» υποστηρίζει ο Rasmussen, αναφέροντας πως κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν.
«Η Ρωσία το έχει επιχειρήσει αυτό και στο παρελθόν.
Το Νοέμβριο του 2009, το ΝΑΤΟ απέρριψε ένα προσχέδιο Συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που πρότεινε η Ρωσία, με το επιχείρημα ότι η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας ρυθμίζεται ήδη στην ιδρυτική πράξη του 1997 για τις αμοιβαίες σχέσεις, στον Χάρτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) του 1999 για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια καθώς και από τη Διακήρυξη της Ρώμης του 2002, η οποία τελευταία έκανε σημαντικά βήματα για να εξυπηρετήσει τη Ρωσία και να ενθαρρύνει τον διάλογο με την ίδρυση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

Ικανότατος στο να δημιουργεί κρίσεις ο Putin

«Ο Putin έχει ιδιαίτερη ικανότητα στο να δημιουργεί κρίσεις, μόνο και μόνο για να τις «σβήσει» αργότερα, όπως ένας πυροσβέστης που προσπαθεί να σβήσει τη δική του εμπρηστική επίθεση.
Απειλώντας να εισβάλλει στην Ουκρανία, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις ενδεχομένως να διαπραγματευτούν απευθείας με το Κρεμλίνο προσφέροντας παραχωρήσεις και επιτρέποντάς του να διατηρήσει την επιρροή του στις πρώην σοβιετικές χώρες με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Ο Putin παίζει καλά το χαρτί του κακού, αλλά η τακτική του θα λειτουργήσει μόνο αν κάνουμε πίσω» αναφέρει ο Rasmussen.

Μπλόφα

«Και ήρθε η ώρα για το ΝΑΤΟ να προκαλέσει την μπλόφα του Putin.
Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για μελλοντική διεύρυνση, πραγματικές ή de facto.
Η Ρωσία έχει ήδη υπογράψει τον Χάρτη του ΟΑΣΕ του 1999, ο οποίος παρέχει «το εγγενές δικαίωμα κάθε συμμετέχοντος κράτους να είναι ελεύθερο να επιλέγει ή να αλλάζει τις συνθήκες ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών συμμαχίας, καθώς αυτές εξελίσσονται».
Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να τερματίσουμε το de facto βέτο του Putin στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, που επιτεύχθηκε με την υποκίνηση συγκρούσεων χαμηλού επιπέδου σε αυτές τις χώρες, την ένταση των οποίων «ανεβοκατεβάζει» ανάλογα με την ατζέντα του.
Υποσχεθήκαμε τόσο στη Γεωργία όσο και στην Ουκρανία ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2008 και ήρθε η ώρα να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δράσης για να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια επιφύλαξη που να δηλώνει ότι το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ καλύπτει μόνο την περιοχή υπό τον έλεγχο του Κιέβου και της Τιφλίδας, αλλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών για τη διεύρυνση στην οποία θα συνεχίσει να επιτρέπει στον Putin να ενεργεί ως θυρωρός» επισημαίνει ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Θα εισβάλλει ο Putin;

«Θα εισβάλει ο Putin στην Ουκρανία;
Μόνο αυτός ξέρει πραγματικά.
Αλλά αν το κάνει, πρέπει να στείλουμε ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις που θα ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Οι Ουκρανοί είναι ένας σκληραγωγημένος λαός που θέλει να αγωνιστεί για την ελευθερία, την οποία μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει θεωρήσει δεδομένη.
Εμείς στον ελεύθερο κόσμο δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αγωνίζονται και για την ελευθερία μας.
Η ιστορία μας λέει ότι οι επιτιθέμενοι τείνουν να μην μένουν στις γειτονιές τους.
Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ειρήνης.
Δεν θέλει παρά ειρηνική συνεργασία με τη Ρωσία.
Προσπάθησε να συμπεριλάβει τη Μόσχα στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Αλλά αυτή η συνεργασία έχει γίνει δύσκολη από τη συμπεριφορά του Putin.
Ακόμη και όταν η Ρωσία διέλυσε τη διεθνή τάξη που βασιζόταν σε κανόνες το 2014, εξακολουθούσαμε να επιζητούμε διάλογο.
Ο διάλογος είναι σημαντικός, αλλά πρέπει να είναι με τους όρους μας, αναγνωρίζοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε βάσει απειλών και κλιμάκωσης.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί υπό την απειλή των όπλων,
Και αν υποχωρήσουμε τώρα, αυτό το μήνυμα θα ακουστεί δυνατά και καθαρά τόσο από τις δημοκρατίες που βασίζονται σε εμάς όσο και από τους αυταρχικούς που θρηνούν και φοβούνται την ελευθερία μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης