Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξα νέα από Μ. Βρετανία: Επιπέδωση των κρουσμάτων Omicron στο Λονδίνο

Αισιόδοξα νέα από Μ. Βρετανία: Επιπέδωση των κρουσμάτων Omicron στο Λονδίνο
Αφορά κυρίως τις ηλικίες 18 – 50 ετών, οι οποίες και οδηγούσαν την πανδημία
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξα νέα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και ιδιαίτερα από το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο επίκεντρο του κύματος της Omicron καθώς καθημερινά μετρά δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως παρατηρείται μια τάση επιπέδωσης των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 – 50 ετών, οι οποίες ήταν και αυτές που πρωταγωνιστούσαν στην εκθετική διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής και κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος Neil Ferguson δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για τον ρυθμό μολύνσεων στο Λονδίνο, αναφέροντας πως φαίνεται μια επιπέδωση των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 – 50 ετών, αν και σημειώνει ότι είναι ακόμα νωρίς για να πει κάποιος αν έχει αρχίσει η μείωση των μολύνσεων.
«Αυτή η επιδημία εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, που δεν πρόλαβε να εξαπλωθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εισαγωγή στα νοσοκομεία.
Σε γενικές γραμμές οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σε όλη την χώρα και μπορεί να δούμε υψηλούς αριθμούς για μερικές ακόμα εβδομάδες» υποστήριξε ο Ferguson.
Πάντως, πολλοί Βρετανοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν στο Λονδίνο παρατηρείται μια επιπέδωση, στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, ενώ διατυπώνεται έντονη ανησυχία για την απουσία υγειονομικών λόγω νόσησης από το εθνικό σύστημα υγείας.

Ξεμένουν από τεστ

Σημειώνεται πως η Μ.Βρετανία εδώ και δύο εβδομάδες μετρά πάνω από 100.000 κρούσματα ημερησίως ενώ πολλές περιοχές της χώρας έχουν ξεμείνει από διαγνωστικά τεστ.
Το κενό αυτό εντοπίζει και ο Ferguson.
«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και τα πραγματικά ποσοστά μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερα στην πραγματικότητα από αυτά που μετράμε.
Επιπλέον, στα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν τα ποσοστά των επαναλοιμώξεων.
Εκτιμάται ότι περίπου το 10% με 15% των μολύνσεων με Omicron είναι επαναμολύνσεις» αναφέρει ο Ferguson, ο οποίος εκτιμά πάντως πως την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων.
Πάντως, η κυβέρνηση Johnson δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στο σχεδιασμό της που προβλέπει την παροχή τεστ στα πιο ευάλωτα άτομα και σε εργαζόμενους σε «θέσεις – κλειδιά» σε περιοχές που παρατηρούνται ελλείψεις.

Διαφορετικά target group από Delta, Omicron

Ο Ferguson υποστηρίζει πως πριν τα Χριστούγεννα η Delta και η Omicron εξαπλώνονταν σε διαφορετικές ηλικίες.
Η Delta εντοπιζόταν κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε πιο ηλικιωμένους ενώ η Omicron «χτυπούσε» κυρίως τα άτομα 18 – 45 ετών.
««Η Omicron δεν πρόλαβε να πάει στα παιδιά πριν κλείσουν τα σχολεία και αναμένουμε να δούμε τώρα αρκετά υψηλά επίπεδα μόλυνσης ήπιας μόλυνσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας» τόνισε ο Ferguson με αφορμή και την επανέναρξη των σχολείων από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Λιγότερη σοβαρή η Omicron

Όπως λέει η Omicron είναι σίγουρα λιγότερο σοβαρή από άλλες τις παραλλαγές του.
«Πιθανώς να έχουμε μια πτώση στα δύο τρίτα του κινδύνου θανάτου από Omicron.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για το σύστημα υγείας» αναφέρει ο Ferguson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης