Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη CDC: Όλα τα εμβολιασμένα άτομα με σοβαρή νόσηση Covid-19 είχαν τουλάχιστον 1 παράγοντα κινδύνου

Μελέτη CDC: Όλα τα εμβολιασμένα άτομα με σοβαρή νόσηση Covid-19 είχαν τουλάχιστον 1 παράγοντα κινδύνου

Η μελέτη του CDC δείχνει ότι οι σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου είναι σπάνιες

Τα εμβόλια για τον COVID-19 προστατεύουν τους ανθρώπους, ενώ αυτοί που εμφανίζουν σοβαρή νόσηση σχετίζονται με άτομα που είχαν κι άλλους παράγοντες κινδύνου.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) στις 7 Ιανουαρίου 2021, η οποία δείχνει ότι κάθε εμβολιασμένο άτομο που εμφάνισε σοβαρή νόσηση είχε τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου που τους έκανε ευάλωτους.
Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το CDC, τα ευρήματα της οποίας περιλαμβάνονται στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (MMWR).
Η μελέτη έδειξε ότι τα σοβαρά αποτελέσματα του COVID-19 ως νοσηλεία με διάγνωση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, ανάγκη για μη επεμβατικό αερισμό (NIV), εισαγωγή στη ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης επεμβατικού μηχανικού αερισμού και θάνατο.
Η υπηρεσία υγείας μελέτησε περίπου 1.228.664 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, λαμβάνοντας είτε Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson είτε ένα «απροσδιόριστο εμβόλιο mRNA».
Μεταξύ αυτών, 2.246 προσβλήθηκαν από COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 327 που νοσηλεύτηκαν, ενώ 189 είχαν σοβαρές επιπλοκές και 36 πέθαναν από COVID-19, ανέφερε το CDC.
Μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν με COVID-19 μετά τον αρχικό εμβολιασμό, 36 πέθαναν, 24 επέζησαν και εισήχθησαν σε ΜΕΘ και 129 επέζησαν αλλά διαγνώστηκαν με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ή χρειάστηκαν μη επεμβατικό αερισμό, αλλά δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Σπάνιες οι επιπλοκές στους εμβολιασμένους

Η μελέτη του CDC δείχνει ότι οι σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου είναι σπάνιες, με το 0,015% όσων μελετήθηκαν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και το 0,0033% των συμμετεχόντων να πεθαίνουν.
Όσοι υπέφεραν από σοβαρές παρενέργειες είχαν παράγοντες κινδύνου που περιελάμβαναν την ηλικία των 65 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένοι ή την ύπαρξη υποκείμενων παθήσεων που περιλαμβάνουν πνευμονική νόσο, ηπατική νόσο, χρόνια νεφρική νόσο, νευρολογική νόσο, διαβήτη ή καρδιακή νόσο.
Όλοι όσοι είχαν σοβαρή νόσηση είχαν τουλάχιστον έναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και το 77,8% όσων πέθαναν είχαν τέσσερις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, ανέφερε το CDC.
«Τα εμβολιασμένα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατασταλμένα ή έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, προφυλάξεων για τη μείωση της έκθεσης, πρόσθετες δόσεις πρωτογενούς και αναμνηστικού εμβολίου και αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τον μετριασμό του κινδύνου», ανέφερε το CDC.
«Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Κανένας θάνατος εμβολιασμένου με 3 δόσεις

Μεταξύ 3.395 ατόμων που έλαβαν αναμνηστικές δόσεις ή πρόσθετες δόσεις εμβολίου, 27 προσβλήθηκαν από τον COVID-19, εκ των οποίων τα τρία είχαν σοβαρή νόσηση, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει την εισαγωγή στη ΜΕΘ ή τους θανάτους.
Το CDC σημείωσε επίσης ότι τα δεδομένα σε όλο τον πληθυσμό έχουν δείξει ότι οι νοσηλεία και οι θάνατοι από τον COVID-19 είναι πιο συχνοί μεταξύ Ισπανόφωνων, Μαύρων και μη Ισπανοαμερικανών Ινδιάνων ή ιθαγενών της Αλάσκας από ό,τι μεταξύ των λευκών μη Ισπανόφωνων.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στον ιό, μειωμένη πρόσβαση σε περίθαλψη και υψηλότερα ποσοστά μη ελεγχόμενων υποκείμενων παθήσεων μεταξύ αυτών των πληθυσμών, ανέφερε το CDC.
Ωστόσο, ο οργανισμός δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ φυλής/εθνικότητας και σοβαρών αποτελεσμάτων COVID-19 μετά τη λήψη του εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης