Μη βιώσιμη στρατηγική που είναι απίθανο να επιφέρει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζει το Politico τις συνεχείς δόσεις εμβολιασμού, στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα κράτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι μη βιώσιμη η στρατηγική των συνεχιζόμενων εμβολιασμών, θεωρείται απίθανο οι πλούσιες χώρες να σταματήσουν να προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Όπως αναφέρεται, εντός του Ιανουαρίου το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί την 4η δόση του εμβολίου σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, η Χιλή ακολούθησε την περασμένη Δευτέρα 10/1, η Ελλάδα ενέκρινε την 4η δόση στους ανοσοκατασταλμένους ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια αναμένεται να προχωρήσει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι Βρετανοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά της κίνησης αυτής προς το παρόν.
Δεν θα σταματήσει την πανδημία
Αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη συνεχή ενίσχυση του οργανισμού με εμβολιασμούς, υπάρχει ένα ακόμα επιχείρημα κατά αυτής της πρακτικής, ότι θεωρείται απίθανο να σταματήσει την παγκόσμια πανδημία.
«Η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε έναν μικρό αριθμό κρατών δεν πρόκειται να βάλει τέλος στην πανδημία, τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Με την θέση αυτή συμφωνούν και πολλοί ειδικοί επιστήμονες, ο οποίοι υποστηρίζουν πως η στρατηγική για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς κάθε λίγους μήνες, δεν πρόκειται να αποδώσει, ακόμα και αν ορισμένα κράτη προχωρούν σε αυτήν την ενέργεια.
Όπως επισημαίνουν, η χαμηλή παγκόσμια κάλυψη με την πρώτη και τη δεύτερη δόση και η περιορισμένη διάθεση τους καθιστούν αυτή τη στρατηγική αδύναμη υπό την εξής ακόμα θεώρηση: το εάν δηλαδή θα επικεντρωθεί λιγότερο στην πρόληψη της μόλυνσης και περισσότερο στον περιορισμό της σοβαρής ασθένειας.
Μη βιώσιμη, μυωπική στρατηγική
Η εμφάνιση της Omicron ήρθε να επιβεβαιώσει τη θέση του ΠΟΥ, ο οποίος υποστηρίζει από την αρχή της πανδημίας πως «κανείς δεν θα είναι ασφαλής, αν δεν είναι όλοι ασφαλείς».
Όπως υποστηρίζει ο ειδικός και σύμβουλος της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για θέματα πανδημίας, Shabir Madhi, το μήνυμα αυτό δεν έχει φτάσει στα κράτη εκείνα που προχωρούν σε αναμνηστικές δόσεις.
«Είναι τελείως μυωπική η στρατηγική της 4ης δόσης.
Πραγματικά δεν πιστεύω ότι τα κράτη που προχωρούν με πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις στο γενικό πληθυσμό, έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.
Εκτός και αν πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να εξαλείψουν με κάποιο τρόπο τον ιό και στη συνέχεια να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα τους για τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να αποτρέψουν την εισαγωγή νέων μεταλλάξεων» τονίζει ο Madhi.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολιασμών Andrew Pollard είπε ότι «δεν είναι βιώσιμο» να εμβολιάζονται όλοι στον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες.
«Δεν καταφέραμε καν να εμβολιάσουμε όλους στην Αφρική με μία δόση.
Οπότε είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χορηγήσουμε σε όλους τέταρτες δόσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Pollard.
Ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2021 δεν επιτεύχθηκε, αν και υπάρχει η αισιοδοξία ότι έως τα μέσα του 2022 θα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια έτσι ώστε να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού με τρεις δόσεις.
Ωστόσο, η χορήγηση της τέταρτης δόσης είναι πιθανό να ανατρέψει και αυτόν σχεδιασμό.
Δεν στηρίζει η επιστήμη την 4η δόση
Το Ισραήλ προχωρά στην χορήγηση 4ης δόσης επικαλούμενο στοιχεία από επιστημονική μελέτη που δείχνει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων.
Αλλά ο Richard Lessells, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal υπογραμμίζει ότι η συνεχής χορήγηση δόσεων δεν πρόκειται να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της μόλυνσης, ενώ και στη Μεγάλη Βρετανία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία άμεση ανάγκη για χορήγηση 4ης δόσης ακόμα και στους πιο ευπαθείς.
Ο ανοσολόγος David Martinez, ο οποίος συμμετείχε στην προκλινική ανάπτυξη των εμβολίων της Johnson&Johnson και της Moderna υποστηρίζει ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσησης, κάτι που είναι άλλωστε και ο στόχος τους.
«Αν και θα ήταν ευεργετικό τα εμβόλια να μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, οι μεταλλάξεις καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο για τα εμβόλια να περιορίσουν τη μετάδοση» αναφέρει ο Martinez, ο οποίος ερωτηθείς για το πόσο συχνά θα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις, είπε πως κανείς δεν γνωρίζει, αν και σημείωσε πως τα εμβόλια τα πάνε αρκετά καλά ακόμα και με την Omicron.
Ενδημικός ιός
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν είμαστε κοντά στο να περάσει ο κορωνοϊός στην ενδημική του φάση.
«Αυτό που φαίνεται να κάνει ο ιός είναι να κινείται προς αυτό το τελικό παιχνίδι ενός ενδημικού ιού, όπου πιθανότατα θα έμοιαζε περισσότερο με εποχική επιδημία» αναφέρει ο Marc Mendelson, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και ιατρικής HIV στο νοσοκομείο Groote Schuur του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν.
«Επί του παρόντος, ο κύριος ρόλος των αναμνηστικών δόσεων είναι η αύξηση των επιπέδων εξουδετέρωσης των αντισωμάτων, κάτι που μειώνει την ήπια ασθένεια και τη μετάδοση του ιού παρά τη σοβαρή ασθένεια» επισημαίνει ο Mendelson.
Σύμφωνα με τον Mendelson και άλλους ειδικούς, θα είχε περισσότερο νόημα μια δεύτερη γενιά εμβολίων από τη συνεχή χρήση των υπαρχόντων εμβολίων.
«Εάν είναι να προσθέσουμε μια ακόμα δόση μετά τις τρεις, σίγουρα θα περίμενα για ένα νέο εμβόλιο με βάση το Omicron», υποστηρίζει ο Ali Ellebedy, ανοσοολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, το ζήτημα για τις πλούσιες χώρες που προσπαθούν να καταστείλουν τη μόλυνση μέσω των αναμνηστικών δόσεων, είναι να σκέφτονται παγκόσμια και όχι τοπικά, λαμβάνοντας ως παράδειγμα την εμφάνιση της Omicron που από τη Νότια Αφρική, εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο.
«Δυστυχώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους στραμμένα περισσότερο στο δικό τους πρόβλημα και δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», αναφέρει ο Mendelson.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών