Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία: Να φοβάστε, να περιμένετε το χειρότερο

Μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία: Να φοβάστε, να περιμένετε το χειρότερο
Οι επιθέσεις έπληξαν κυβερνητικές ιστοσελίδες – Κίεβο: Η Ρωσία είναι από πίσω
Σχετικά Άρθρα

Μια μαζική κυβερνοεπίθεση έπληξε σήμερα Παρασκευή 14/1 το πρωί στην Ουκρανία με το μήνυμα να προειδοποιεί τους Ουκρανούς να «φοβούνται» και να περιμένουν το χειρότερο.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την επίθεση, αν και σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τέτοια «χτυπήματα» στο παρελθόν.
Η επίθεση έπληξε τις ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργικού συμβουλίου καθώς και του συμβουλίου ασφάλειας και άμυνας, τη στιγμή που το Κίεβο είναι σε αυξημένο συναγερμό εδώ και πολλές εβδομάδες, υπό τον φόβο μιας εισβολής από τη Ρωσία.
Πάντως, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε πως έχει ήδη αποκαταστήσει τη λειτουργία σε πολλές ιστοσελίδες ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχουν κλαπεί προσωπικά δεδομένα.

Να φοβάστε

«Ουκρανοί!
Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε δημόσιο δίκτυο.
Όλα τα δεδομένα στους υπολογιστές έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα επαναφέρετε
Όλες οι πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί, να φοβάστε και να περιμένετε το χειρότερο.
Αυτό αφορά το παρελθόν σας, το παρόν και το μέλλον σας» αναφέρει το μήνυμα που είναι γραμμένο στα ουκρανικά, στα ρώσικα και στα πολωνικά.
ukraine.JPG
Καμία διαρροή

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων, κάνοντας λόγο για προκλητικά μηνύματα.
Όπως αναφέρουν, έχει ήδη αποκατασταθεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των κυβερνητικών υπηρεσιών που επλήγησαν, ενώ άλλες θα είναι σύντομα προσβάσιμες.
Οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για να εμποδίσουν την εξάπλωση των επιθέσεων και να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Ένταση

Η εξέλιξη έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις ατελέσφορες συζητήσεις που είχε η Ρωσία κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με κύριο αντικείμενο το θέμα της Ουκρανίας.
Η Δύση φοβάται ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενδεχομένως να προαναγγέλλει μια ρωσική εισβολή, σενάριο το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα.
Η Ρωσία εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της στο ενδεχόμενο της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή είναι «κόκκινη γραμμή» για τα συμφέροντα της, με τη Δύση ωστόσο, να υποστηρίζει πως είναι δικαίωμα κάθε κράτους – μέλους να επιλέξει που θέλει να ανήκει.

Αδιέξοδο

Μάλιστα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή
Από την πλευρά της η Μόσχα είπε ότι αν και ο διάλογος συνεχίζεται, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και ότι δεν θα δεχθεί το θέμα αυτό να «σέρνεται» για καιρό, προειδοποιώντας από την πλευρά της για πιθανές καταστροφικές συνέπειες.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο μετά το 2014, όταν και η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξε Ρώσους αυτονομιστές σε επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Καταδικάζει ο Borrell

Την επίθεση καταδίκασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josepp Borrell, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και μονάδες αρμόδιες για τον κυβερνοχώρο θα συναντηθούν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης και να βοηθήσουν το Κίεβο.
«Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτήν την ηλεκτρονική επίθεση.
Δυστυχώς, ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί
Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν).
Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω καμία απόδειξη, αλλά μπορούμε να φανταστούμε» είπε ο Borrell.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης