Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Πάση θυσία ο πληθωρισμός να μείνει στο 2% - Σημαντικές ευκαιρίες από το ψηφιακό ευρώ

Lagarde (ΕΚΤ): Πάση θυσία ο πληθωρισμός να μείνει στο 2% - Σημαντικές ευκαιρίες από το ψηφιακό ευρώ
Η πανδημία COVID-19 ήταν ένα μεγάλο σοκ για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

«Θα λάβουμε όποιο μέτρο είναι αναγκαίο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προσθέτοντας πως «ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία: οι ευρωπαίοι μεσάζοντες θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί καθώς νέοι παράγοντες εισέρχονται στο τοπίο πληρωμών.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η πανδημία Covid-19 ήταν ένα μεγάλο σοκ για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.
Αλλά έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στην οικονομία μας.
Σκεφτείτε ότι από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ στα προ κρίσης επίπεδα.
Σήμερα, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα υπερβεί το προ πανδημίας επίπεδό του το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, εφάρμοσε αμέσως σειρά έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τη διασφάλιση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και, ως εκ τούτου, την υπεράσπιση της σταθερότητας των τιμών.
Η δέσμευσή μας για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης παρείχε μια γέφυρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κυβερνήσεων.
Παράλληλα, οι ενέργειες των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ διασφάλισαν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αγωγός για τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας.
Ως αποτέλεσμα σώθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. 
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για σταθεροποιητική πολιτική.

Πληθωρισμός

Η γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 5% τον Δεκέμβριο, με περίπου το ήμισυ να προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας.
Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες επιβαρύνουν με τη σειρά τους την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η οποία επιβραδύνθηκε στο τέλος του περασμένου έτους.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνουν την εμπιστοσύνη, ενώ τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό οδηγούν σε ελλείψεις στον μεταποιητικό τομέα.
«Αναμένουμε ότι οι παράγοντες του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Καταλαβαίνουμε όμως ότι η αύξηση των τιμών ανησυχεί πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη.
Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2% μεσοπρόθεσμα» δεσμεύτηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας:
«Όμως, αν θέλουμε να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον, η προσφορά και η ζήτηση πρέπει να κινηθούν μαζί καθώς η οικονομία προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές. 
Για παράδειγμα, η οικονομία γίνεται ήδη πιο πράσινη καθώς οι καταναλωτές αλλάζουν τη συμπεριφορά τους.
Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσφέρει τελικά μια νέα πηγή ανάπτυξης για την Ευρώπη: εννέα από τους 20 κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες που αναπτύσσουν πράσινες ψηφιακές πατέντες είναι ευρωπαίοι.
Αλλά εάν η χωρητικότητα ανεφοδιασμού δεν μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα, η μετάβαση μπορεί να είναι ανώμαλη».

Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μοναδικό εργαλείο που μπορεί να προσφέρει την επενδυτική ώθηση που χρειαζόμαστε, ανέφερε η Christine Lagarde, και συνέχισε:
«Έχει πόρους 750 δισ. ευρώ, αλλά η επίτευξη της πράσινης μετάβασης θα απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις 520 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2030.
Η κάλυψη της διαφοράς με κορυφαίους ψηφιακούς ανταγωνιστές, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, θα απαιτήσει επιπλέον 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αν θέλουμε να καλύψουμε αυτό το χάσμα, πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους να ξεκλειδώσουμε τη μεγάλη δεξαμενή ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για αυτό, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό, ολοκληρωμένο και διαφοροποιημένο χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο, εκτός από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης».

Ψηφιακό ευρώ 

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους ανθρώπους πρόσβαση σε ένα απλό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο πληρωμής που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα, με δημόσια εγγύηση και καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία: οι ευρωπαίοι μεσάζοντες θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί καθώς νέοι παράγοντες εισέρχονται στο τοπίο πληρωμών.
Αυτό θα στηρίξει επίσης τη νομισματική και οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης.
Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά.
Στην πραγματικότητα, για να συμπέσει με την 20ή επέτειο των μετρητών ευρώ, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία επανασχεδιασμού των τραπεζογραμματίων για να τα κάνει πιο σχετικά με τους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου» επεσήμανε η κυρία Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης