Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Κορύφωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2022 - Ο ΥΠΟΙΚ «υπόσχεται» μονοψήφια νούμερα το 2023

Τουρκία - Κορύφωση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο του 2022 - Ο ΥΠΟΙΚ «υπόσχεται» μονοψήφια νούμερα το 2023
Οι υποσχέσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών για μονοψήφιο πληθωρισμό το 2023 δεν συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η κορύφωση του πληθωρισμού στην Τουρκία θα σημειωθεί τον Ιανουάριο και θα αρχίσει να υποχωρεί από τον Μάιο, πριν να φτάσει σε μονοψήφια νούμερα έως τις εκλογές του 2023. εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Nureddin Nebati.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Nebati υποστήριξε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο νωρίτερα και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ' ό,τι αναμένουν οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street.
Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 36,1% (υψηλό 19 ετών) τον Δεκέμβριου του 2021, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της αύξησης των τομών των βασικών εμπορευμάτων.
Αλλά ο Nebati είπε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή δεν θα επιταχυνθεί μετά Ιανουάριο και θα χαλαρώνει όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.
«Θα μπούμε στις γενικές εκλογές του Ιούνιο του 2023 με μονοψήφιο πληθωρισμό» είπε ο ίδιος.

Η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας για τις προσδοκίες της αγοράς, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 30% έως το τέλος του 2022. Η έρευνα έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται στο 29,75% το τέλος του 2022. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν πληθωρισμό 25,37% το 2023 έναντι 21,39% που ήταν η εκτίμηση της προηγούμενης έρευνας και 15,54% σε δύο έτη, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 14,41%.
Όπως σχολιάζει η Daily Sabbah, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει δεσμευθεί να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, τονίζοντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα στην Τουρκία και ελπίζει να δει τα οφέλη από την οικονομική πολιτική της Άγκυρας το καλοκαίρι.
«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν είναι συμβαδίζει με την πραγματικότητα στη χώρα μας» είπε ο Erdogan προσθέτοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα αμβλύνουν σύντομα το βάρος των «άδικων» αυξήσεων των τιμών.

Η πορεία της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα παρέμεινε σταθερή την Παρασκευή (14/1/2022) μετά τις δηλώσεις του Debati. Ειδικότερα, ενισχύθηκε 0,3% 13,58 δολ.. Πέρυσι, αποδυναμώθηκε κατά 44% το 2021, με την αστάθεια να ηρεμεί τον περασμένο μήνα, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διασφάλιση των καταθέσεων της λίρας έναντι της αστάθειας του νομίσματος .
«Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός», φέρεται να είπε ο Debati και υπογράμμισε «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Έχει τη δική της πορεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης